You are currently viewing Godišnjica premijere filma Topovi s Navarona redatelja Johna Leeja Thompsona

Godišnjica premijere filma Topovi s Navarona redatelja Johna Leeja Thompsona

Na današnji dan, 27. travnja 1961. godine u Londonu održana je kraljevska premijera filma “Topovi s Navarona” (The Guns of Navarone), koji je režirao John Lee Thompson (Rt straha, Taras Buljba, Mackennino zlato…), a prema istoimenom romanu škotskoga pisaca by Alistaira MacLeana.

“Topovi s Navarona” visokobudžetni je spektakl i jedan od najvećih ratnih filmova svih vremena. Uloge u tom ratnom klasiku dodijeljene su velikanima filma, nenadmašnima Gregoryju Pecku, Davidu Nivenu i Anthonyju Quinnu. J. Lee Thompson film je snimao u Rodeziji, a kao zanimljivu činjenicu navodimo kako se Anthonyju Quinnu lokacija toliko svidjela da je ondje kupio zemljište, koje se i danas naziva i Zaljev Anthonyja Quinna.

Godina je 1943. Suočeni s gubicima, Nijemci pokušavaju uvući u sukob neutralnu Tursku i nagovoriti je da se priključi silama Osovine. Stoga odluče napasti britanske snage na otoku Kherosu u Egejskome moru. Dvije tisuće britanskih vojnika nalazi se u klopci, a njihova mornarica ne može ih spasiti zbog njemačkih topova koji se nalaze na susjednom otoku Navaronu. Skupina komandosa koju, na čelu s bojnikom Royem Franklinom (Anthony Quayle), čine satnik Keith Mallory (Gregory Pack), pukovnik poražene grčke vojske Andrea Stavros (Anthony Quinn), kaplar John Anthony Miller (David Niven), stručnjak za eksplozive Spyros Pappadimos (James Darren) i stručnjak za borbu noževima Butcher Brown (Stanley Baker), preruši se u grčke mornare i brodom krene u misiju s jedinim ciljem – razoriti topove.

Film je 1961. postigao ogroman uspjeh na kinoblagajnama, osvojio nagradu Akademije za najbolje efekte i bio nominiran u čak šest kategorija: najbolji film, redatelj, adaptirani scenarij, najbolja montaža, najbolji zvuk i najbolja glazba.

Goran Čelig