You are currently viewing Godišnjica premijere filma Savršeni svijet Clinta Eastwooda

Godišnjica premijere filma Savršeni svijet Clinta Eastwooda

U sjajnoj kriminalističkoj drami “Savršeni svijet” (A Perfect World), premijerno prikazanoj na današnji dan, 24. studenoga 1993. godine, kojom je pokazao da kao autor nipošto nije ograničen samo na akcijske filmove i vesterne, legendarni Clint Eastwood razgrće sve slojeve ljudske prirode ponirući duboko u samu bit humanosti. Film je to o odnosu dvojice ljudi koji očajnički trebaju poštovanje i brigu, koje ne dobivaju od ostatka svijeta.

Slojevitu ulogu osuđenika Butcha Kevin Costner odigrao je sjajno, onako kako smo ga mogli vidjeti valjda još samo u “Plesu s vukovima” i “Wyattu Earpu”. Ipak, posebno se dojmljivom čini izvanredna gluma tada mladog T. J. Lowthera kao nesretnog dječaka Philipa.

“Savršeni svijet” film je koji ima elemente kriminalističkog žanra i slobodu i ugođaj art-filma, koji posebno iznenađuje kada klišeizirane situacije odvodi u neočekivanom smjeru, a Clintova režija otkriva trenutke savršene istine i pripovijeda priču na neočekivan način.

Ta izvrsna, emotivno pronicljiva i suptilna drama jedno je u nizu izvanserijskih Eastwoodovih redateljskih ostvarenja, koji se i u toj ulozi okušao u raznim žanrovima i gotovo u svima briljirao. U filmu se pojavljuju tada vodeće ikone dviju glumačkih generacija, sam Clint Eastwood u ulozi rendžera Reda Garnetta i Kevin Costner kao Butch Haynes, a koji pripadaju istom tipu jakog i tihog protagonista.

Goran Čelig