You are currently viewing Godišnjica premijere filma Sanjiva dolina Tima Burtona

Godišnjica premijere filma Sanjiva dolina Tima Burtona

Na današnji dan, 17. studenog 1999. godine u Los Angelesu održana je premijera filma “Sanjiva dolina” (Sleepy Hollow) slavnog Tima Burtona.

U tom filmu Johnny Depp glumi Ichaboda Cranea, ekscentričnog i poštenog redarstvenika s avangardnim pristupom rješavanju zločina. Njegovi moderni načini istrage dolaze na kušnju kada ga pretpostavljeni šalju u malo selo Sleepy Hollow da istraži niz ubojstava koja je navodno počinio konjanik bez glave.

“Sanjiva dolina” izvrsna je priča nastala u produkciji Paramount Picturesa i Mandalay Picturesa. Film je režirao, kako rekoh, Tim Burton, a u njemu glavne uloge glume Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson i Michael Gambon. Nastao je prema noveli Washingtona Irvinga. Radnja filma zbiva se 1799. godine, a temelji se na klasičnoj priči “The Legend of Sleepy Hollow”. Priča o sanjivom, ograničenom svijetu koju Irving prikazuje vjerno je prikazana. U filmu se miješaju horor, fantazija i romansa, a u njemu se pojavljuje izuzetna glumačka ekipa koja se suočava s natprirodnim pojavama, što je u biti savršen materijal za Tima Burtona.

Dočim je Crane prikazivan kao preplašeni učitelj, kod Burtona i Deepa on je policajac iz New Yorka koji pokušava znanstvenim putem doći do dokaza zločina, posebno kada se nađe na zadatku u tihom nizozemskom zaselku Sleepy Hollow kraj poznatog velegrada, gdje mora istražiti seriju brutalnih ubojstava. Žrtve su dakako s odrubljenim glavama, a mještani misle da je ubojica duh Hessiana Horsemana, bivšeg njemačkog plaćenika koji je djelovao u vrijeme rata za američku nezavisnost. Crane ne vjeruje njihovim pričama sve dok se i sam, oči u oči, ne nađe s demonskim protivnikom, nekom vrstom gotičkog terminatora, zlosutnog monstruma koji uništava i ruši sve pred sobom…

“Sanjiva dolina” treća je filmska suradnja Johnnyja Deppa s režiserom Timom Burtonom. Deppova sjajna gluma u Burtonovu “Škarorukom Edwardu” širom mu je otvorila vrata Hollywooda i postao je jedan od najtraženijih mladih glumaca. Bio je i nominiran za nagradu Golden Globe. Druga nominacija slijedi za ulogu u filmu “Benny & Joon”, neobičnu ljubavnu priču u kojoj je glumio s Aidanom Quinnom i Mary Stuart Masterson. Depp se ponovno udružuje s Burtonom u filmu “Ed Wood”, priči o jednom o najekscentričnijih američkih režisera B-filmova.

Goran Čelig