You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Panika pod morem Wesa Andersona

Godišnjica kinopremijere filma Panika pod morem Wesa Andersona

Nakon što je 2001. godine snimio film “Obitelj čudaka”, za čiji je scenarij s Owenom Wilsonom nominiran za Oscara, jedan od najosebujnijih suvremenih američkih redatelja Wes Anderson (Rushmore) odlučio se za novu filmsku ekstravaganciju. To je pustolovno-komični film “Panika pod morem” (The Life Aquatic with Steve Zissou), koji je ne samo zbog posvete na odjavnoj špici nego i zbog detalja u filmskoj radnji mnoge podsjetio na lik i djelo slavnog francuskog istraživača mora i redatelja Jacques-Yvesa Cousteaua i njegov brod Calypso.

Film je u kina stigao na današnji dan, 10. prosinca 2004. godine, a na popisu glumaca mnoga su legendarna imena, primjerice Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Anjelica Huston, Willem Dafoe i Jeff Goldblum.

Oceanograf Steve Zissou (B. Murray) proslavio se dokumentarnim filmovima u kojima su do detalja zabilježena njegova istraživanja u morima diljem svijeta. No njegov privatni život daleko je od uspjeha. Od supruge Eleanor (A. Huston) odavno se otuđio, s njezinim je bivšim mužem Alistairom (J. Goldblum) u zategnutim odnosima, a upravo je doznao da ima odraslog sina Neda Plimptona (O. Wilson). Pošto je na svečanoj premijeri predstavio novi film, Steve odluči krenuti u potragu za neobičnim morskim stvorenjem, opasnim morskim psom jaguarom koji mu je usmrtio dugogodišnjeg suradnika i prijatelja Estebana. Šarolikoj ekipi na putovanju, uz Neda i Eleanor, priključit će se i novinarka Jane (C. Blanchett), koja snima reportažu o Steveovoj karijeri. Stvari će se početi komplicirati već pri isplovljavanju…

Goran Čelig