You are currently viewing Godišnjica premijere filma Gosford Park čuvenog Roberta Altmana

Godišnjica premijere filma Gosford Park čuvenog Roberta Altmana

Na današnji dan, 7. studenog 2001. godine u sklopu filmskog festivala BFI u Londonu prvi je put prikazan američki film “Gosford Park”, snimljen prema ideji Roberta Altmana i Boba Balabana, a za koji je scenarij napisao Julian Fellowes (osvojio je i Oscara za taj posao). U toj satirično-kriminalističkoj drami o snobizmu, pohlepi, klasnim razlikama, ali i neraskidivoj povezanosti gospodara i njihovih slugu pojavljuje se dvadesetak likova koje odreda glume poznati britanski filmski i TV glumci.

U studenom 1932. u kući sira Williama McCordlea (M. Gambon) i lady Sylvije (K. Scott Thomas) okupljaju se pripadnici visokog društva, koji su došli radi lova. Posebno zanimanje dama, ali i posluge, izaziva dolazak holivudske zvijezde, glumca Ivora Novella (Jeremy Northam). Dok se bogataši zabavljaju lovom i razgovorima uz večeru, posluga na čelu s domaćicom Jane Wilson (H. Mirren) čini sve kako bi njihov boravak na imanju protekao bez problema. Druge večeri u kući se dogodi ubojstvo i na scenu stupa Scotland Yard, u liku nespretnog inspektora Thompsona (Stephen Fry)…

Uz Michaela Gambona i Kristin Scott Thomas kao domaćine, u ulogama bogataša pojavljuju se Maggie Smith, Camilla Rutherford i drugi. U ulogama slugu ističu se Emily Watson, Kelly Macdonald, Clive Owen i Alan Bates. Helen Mirren osvojila je za najbolju sporednu ulogu – domaćice Jane Wilson – nekoliko nagrada koje dodjeljuju udruženja filmskih kritičara, a nominirana je i za Oscara.

Iako se u filmu događa ubojstvo, Altmana manje zanima napetost i otkrivanje ubojice, a više likovi, koje majstorski prikazuje. To mu je, uz ostale filmske nagrade, donijelo Zlatni globus za režiju te još jednu, u njegovoj karijeri već petu, nominaciju za Oscara.

Goran Čelig