You are currently viewing Godišnjica premijere filma Zdrpi i briši Guya Ritchieja

Godišnjica premijere filma Zdrpi i briši Guya Ritchieja

Na današnji dan, 23. kolovoza 2000. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu održana je premijera filma Guya Ritchieja “Zdrpi i brši” (Snatch), koji je odmah na prvu oduševio brojnu publiku. Zanimljivo je da je na isti dan dvije godine prije toga održana i premijera Ritchiejeva kultnog prvijenca “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške”.

Boksački promotor, kradljivac, narkošefovi, nepobjedivi boksač, okorjeli gangsteri – i jedan neobičan pas. Svijet filma “Zdrpi i briši” gusto je naseljen najnevjerojatnijim likovima, a radnja ne ostavlja vremena logici. U potrazi za ukradenim dijamantom bitna je samo čista, 84-karatna zabava!

Čuveni kradljivac Franky Four Fingers (Benicio Del Toro) na proputovanju je kroz London s dijamantom ukradenim u Belgiji. No isporuku dragog kamena šefu bande Aviju (Dennis Farina), koji čeka u New Yorku, prekida drska pljačka. U međuvremenu dva boksačka promotora otkrivaju neobičnog, naizgled nepobjedivog borca (Brad Pitt) irsko-romskog podrijetla i nadaju se velikom uspjehu. Kada osvetoljubivi Avi stigne u London, otvaraju se paklena vrata i putovi mnoštva sumnjivih tipova željnih brze i lake zarade isprepleću se. Slijedi konačna bitka za dijamant…

“Zdrpi i briši” u mnogočemu je sličan spomenutom Ritchiejevu prvijencu “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške”. No glumačka postava daleko je brojnija, a količina poznatih imena zapanjuje. Producenti i autor posvetili su odabiru glumaca najveću pažnju pa je krajnji rezultat zadivljujuća i realistična slika koja savršeno odgovara stvarnim pripadnicima londonskog podzemlja. “Zdrpi i briši” isprepleće radnju na način svojstven samo Ritchieju, a sjajna montaža i snimateljski rad s lakoćom nas drže prikovanima za ekrane.

Brad Pitt u ulozi je nepobjedivog boksača, Dennis Farrina (Paparazzi) šef je bande Avi, Benicio Del Toro (Lovina, 21 gram) dugoprsti, bolje rečeno četveroprsti Franky, a tu su i uvijek pouzdani Jason Statham (Transporter), Vinnie Jones (Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške) i Rade Šerbedžija (Oči širom zatvorene, Nemoguća misija II). Svi zajedno briljiraju u neponovljivom prikazu londonskog polusvijeta, prljavih boksačkih ringova i zagušljivih mafijaških soba. “Zdrpi i briši” čistokrvna je zabava za ljubitelje humora i akcije!

Goran Čelig