You are currently viewing Godišnjica premijere filma Rocky 4 scenarista i redatelja Sylvestera Stallonea

Godišnjica premijere filma Rocky 4 scenarista i redatelja Sylvestera Stallonea

Na današnji je dan, 21. studenog 1985. godine u Los Angelesu održana premijera filma “Rocky IV”. Saga o usponu i uspjehu boksača Rockyja Balboe koja je počela 1976. (na isti dan) gotovo deset godina potom doživjela je vrhunac u četvrtom dijelu, dobrim djelom zahvaljujući Dolphu Lundgrenu, koji se proslavio ulogom sovjetskog boksača Ivana Drage.

Čitav film vodi prema vrhuncu i srazu Rockyja i Drage nezaboravnim i zapanjujućim scenama u ringu koje su, iako pomno koreografirane, bile toliko zahtjevne i autentične da je Stallone tijekom snimanja morao potražiti liječničku pomoć!

Rocky Balboa (Sylvester Stallone) prati prijatelja Apolla Creeda (Carl Weathers) na borbu u kojoj će se Creed susresti s ruskim borcem Ivanom Dragom (Dolph Lundgren), poznatijim kao Sibirski Ekspres. Savršeno spreman, u iznimnoj kondiciji, Drago djeluje nepobjedivo i nemilosrdno, što će nažalost biti kobno za Creeda. Ne samo da Apollo gubi meč nego gubi i bitku za život. Balboa okrivljuje sebe za prijateljevu smrt jer nije prekinuo borbu u pravom trenutku i izaziva Dragu na meč. Uz pomoć bivšeg Creedova menadžera (Tony Burton) Rocky odlazi u Moskvu, odlučan osvetiti smrt svog prijatelja u spektaklu pred neprijateljski raspoloženom ruskom publikom.

Iako su politički klišeji više nego očiti – Ivan Drago simbolizira moćno i bezosjećajno sovjetsko carstvo, a Rocky srčanu, humanu Ameriku koja se nikada ne predaje – u konačnici sraz Rockyja i Drage samo je vrhunski spektakl koji se i nakon toliko godina mora još jednom s divljenjem pogledati.

Goran Čelig