You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Kum 2 Francisa Forda Coppole

Godišnjica kinopremijere filma Kum 2 Francisa Forda Coppole

“Kum 2” (The Godfather Part II) američki je kriminalistički film koji je režirao Francis Ford Coppola i koji se u kinima pojavio na današnji dan, 20. prosinca 1974. godine. Riječ je dakako o nastavku filma “Kum” prikazanog dvije godine prije toga.

Film je dijelom adaptacija istoimenog romana koji je napisao Mario Puzo, a dijelom originalni scenarij koji je za film napisao također Puzo. U glavnim su se ulogama pojavili Al Pacino i Robert De Niro. Film je dobio šest Oscara: za najbolji film, režiju, najboljega sporednog glumca (De Niro), koreografiju, glazbu i najbolje adaptirani scenarij. Također je postao prvi nastavak koji je ikada nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg filma.

Radnja se sastoji od dvije priče, prezentirane paralelno. Jedna govori o Michaelu Corleoneu 1958. i 1959. godine i nastavlja se na događaje iz prvog filma, a druga govori o njegovu ocu, don Vitu Corleoneu, od djetinjstva na Siciliji do nastanka obitelji Corleone u New Yorku tijekom prve četvrtine XX. stoljeća. Tu prvu radnju Puzo je pisao specijalno za film, a druga je adaptirana iz poglavlja knjige.

“Kum 2” smatra se najuspješnijim nastavkom u filmskoj povijesti te je sigurno jedan od najnagrađivanijih. Mnogi su kritičari naglasili kako je jednako dobar, možda čak i bolji od originala. Kako su desetljeća prolazila, kao i prvi film, tako i “Kum II” ostaje među najboljim filmovima svih vremena. Kao i film, i izvedba Al Pacina postala je legendarna: kritičari su njegovu glumu u tom filmu ocijenili vjerojatno najboljom u čitavoj karijeri i jednom od najboljih svih vremena.

Nastavak sage o mafijaškoj obitelji Corleone govori o mladom Vitu koji odrasta na Siciliji i u New Yorku 1910-ih, te o Michaelu u 1950-ima dok pokušava proširiti obiteljski posao na Las Vegas, Hollywood i Kubu. Priča prati tri generacije kriminalne dinastije Corleone fokusirajući se na Michaela (Al Pacino), koji učvršćuje obiteljsku moć…

Goran Čelig