You are currently viewing Godišnjica premijere vesterna Za dolar više Sergia Leonea

Godišnjica premijere vesterna Za dolar više Sergia Leonea

Na današnji dan, 18. prosinca 1965. godine u Rimu i Torinu premijerno je prikazan drugi dio čuvene vestern-trilogije Sergia Leonea, “Za dolar više” (Per qualche dollaro in più | For a Few Dollars More).

Banda neobuzdanih desperadosa terorizira stanovništvo na teritoriju Novog Meksika, a za njihovim šefom, zloglasnim El Indiom, raspisana je tjeralica s izuzetno visokom nagradom od deset tisuća dolara. Tu će nagradu dobiti onaj tko nemilosrdnog i psihotičnog El India dovede živog ili pak dopremi njegovo mrtvo tijelo, a unatoč tomu što se okrutnom zločincu nitko ne usudi stati na put, pojavit će se dvojica iskusnih lovaca na glave. Jedan je zagonetni Monco zvan Bezimeni, grub i šutljiv tip iznimno vješt u rukovanju revolverima, a drugi također šutljivi i grubi pukovnik Douglas Mortimer, čovjek koji kao da krije neku tajnu. Isprva suparnici, Bezimeni i Pukovnik naposljetku će udružiti snage i postati partneri u opasnoj potjeri za El Indiom…

U središnjem nastavku tzv. dolarske trilogije Sergio Leone kao suscenarist i redatelj nastavio je razvijati autorski prosede iz prvog dijela, nastalog pod utjecajem remek-djela “Tjelesna straža” Akire Kurosawe. I u tom špageti-vesternu pretjerano bivaju naglašene žanrovske konvencije i obrasci, obradom motiva osvete, kao i motiva sukoba dobra i zla, ritualiziranih dvoboja, usamljenog šutljivog stranca koji stiže u grad, ekstremnog nasilja itd. Leone je film snimio potaknut uspjehom “Za šaku dolara” na talijanskom tržištu, a on i producent Alberto Grimaldi prilično su se namučili da bi Clinta Eastwooda privoljeli na ponovno tumačenje glavne uloge.

Uz sigurniju i sugestivniju Leoneovu režiju u odnosu na prvi dio, ističemo odlične glumačke interpretacije Eastwooda, Leeja Van Cleefa (Limena zvijezda, Mladi lavovi, Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea) i Giana Marije Volontéa (Slučaj Mattei i Krist se zaustavio u Eboliju Francesca Rosija, Radnička klasa odlazi u raj Elija Petrija).

Goran Čelig