You are currently viewing Godišnjica premijere filma Posljednji samuraj redatelja Edwarda Zwicka

Godišnjica premijere filma Posljednji samuraj redatelja Edwarda Zwicka

Na današnji dan, 22. studenog 2003. godine u Japanu premijerno je prikazana povijesna drama akcijskog predznaka “Posljednji samuraj” (The Last Samurai) slavnog redatelja Edwarda Zwicka. Posrijedi je fascinantan i iznimno uzbudljiv film, ali i čvrst dokaz kako naslovi epske širine, puni spektakularnih scena u kojima se vidi svaki uložen dolar, ne moraju nužno biti nezgrapni i površni kada je riječ o ljudskim emocijama i motivima.

Kapetana Nathana Algrena (Tom Cruise), cijenjenoga američkoga vojnog oficira i stratega, unajmi japanski car kako bi svojoj vojsci omogućio da od najvećeg stručnjaka nauče vještine modernog ratovanja. Istovremeno car planira ukinuti slavne samurajske postrojbe u korist potpune modernizacije vojnih snaga. Susret s drevnom kulturom japanskih ratnika Algrena fascinira u tolikoj mjeri da ne prestaje upijati njihova znanja. Algren će se odjednom naći usred borbe dviju era i sukoba dvaju svjetova, a moći će se osloniti samo na svoju čast i poštenje…

“Posljednji samuraj” jednako je atraktivan u scenama borbi, precizan u ocrtavanju najdubljih osjećaja i poučan kao vodič kroz jedan od najzanimljivijih segmenata egzotične japanske kulture. Redatelj Zwick i scenarist John Logan zaslužuju posebne pohvale i zbog do kraja svladane povijesne, kulturne i tradicijske građe, koju su iskoristili kao plodan i zahvalan početni materijal. Tom Cruise i tom je ulogom pokazao kako je jedna od onih holivudskih legendi koje svaki film u kojem nastupe čine boljim i zanimljivijim, ali ne smijemo zaboraviti ni Kena Watanabea, kojega smo gledali i u sjajnom Eastwoodovu djelu “Pisma s Iwo Jime” te koji je za taj nastup bio nominiran za nagradu Oscar.

Goran Čelig