You are currently viewing Godišnjica premijere filma Intervju s vampirom Neila Jordana

Godišnjica premijere filma Intervju s vampirom Neila Jordana

Na današnji dan, 9. studenog 1994. godine u Westwoodu premijerno je prikazan film slavnog Neila Jordana “Intervju s vampirom” (Interview with the Vampire: The Vampire Cronicles), prva ekranizacija glasovitih “Vampirskih kronika”, koje je napisala spisateljica Anne Rice 1976. godine. Iako pripada žanru strave, Jordanov film, kao i literatura Anne Rice, ipak je više od toga. To je film koji nastoji istražiti dubinu duše: one ljudske i one neljudske.

Ono što je Jordana privuklo tom scenariju jest mogućnost uznemiravanja gledatelja, jer sve je ispričano sa stajališta monstruma, dakle sa stajališta zlih, koji se, kako to pokazuje film, ipak razlikuju jedni od drugih.

Vampir Lestat (Tom Cruise) besmrtan je, točnije bezvremenski, on ne zna svoje godine. Za njega je svijet beskrajan i beskonačan. Lestat živi u rijeci krvi koja je nužna za njegovo postojanje, a kada zaželi, on svojim žrtvama daruje vječni život htjele one to ili ne. U Lestatov život potkraj 18. stoljeća ulazi Luis (Brad Pitt), čovjek koji je uništen zbog gubitka žene i kćeri. Iako Luis postaje besmrtan, on će pokušati spriječiti bezdušnog Lestata u neumoljivu uništavanju ljudi. Dvije stotine godina potom, u San Fransiscu 20. stoljeća, Luis je svoju priču odlučio ispričati mladom novinaru (Christian Slater) – vampirsku priču o želji, ljubavi, tuzi, strahu i ekstazi. Novinar je napisao reportažu koja je postala glasovita pod naslovom “Intervju s vampirom”…

Osim spomenutoga glumačkog trojca Cruise – Pitt – Slatter, u filmu se pojavljuju (i ostvaruju odlične uloge) Antonio Banderas i tada 12-godišnja Kirsten Dunst u ulozi pohlepne vampirice Claudie. Valja izdvojiti i ulogu Thandie Newton, koja je zahvaljujući ulozi mlade i zgodne kreolke kojoj Lestat isiše krv osigurala poslije nastup u “Nemogućoj misiji 2”.

Goran Čelig