You are currently viewing Godišnjica premijere filma Barry Lyndon redatelja Stanleyja Kubricka

Godišnjica premijere filma Barry Lyndon redatelja Stanleyja Kubricka

Nakon što je prijevarom otjeran iz rodnog mjesta, mladi Barry (Ryan O’Neal) prijavi se u vojsku te postaje jedan od sudionika Sedmogodišnjeg rata. Ratne strahote navedu Barryja da dezertira i pronađe lagodniji način života. Neko vrijeme provodi kao kockar, a kad upozna lijepu lady Lyndon (Marisa Berenson), njegov se život naizgled bitno promijeni nabolje, sve dok Barry ne shvati kako željenu materijalnu sigurnost može postići samo ako pribavi plemićku titulu…

Iako se Kubricku često prigovarala hladnoća prema likovima i nemogućnost identifikacije s njima, on je u “Barryju Lyndonu”, premijerno prikazanom na današnji dan, 26. studenoga 1975. godine, ipak uspio na zadivljujući način spojiti distancu i suosjećajnost. Snimanje tog kompleksnog, tehnički zahtjevnog filma počelo je 1973., a trajalo je nevjerojatnih 300 dana.

Glazba u filmu ponovno je pomno i odlično izabrana, pri čemu su Kubrick i Leonard Rosemann preslušali gomilu glazbenih materijala iz 17. i 18. stoljeća te odabrali onu koja se čuje u filmu. Za dodatnu autentičnost 18. stoljeća Kubrick i njegov snimatelj John Alcott služili su se samo prirodnim i svjetlom svijeća te brzom lećom Zeissove proizvedene za NASA-u. Time mu je bilo omogućeno snimanje usporenih zoomova koji su dodatno pojačavali namjernu beživotnost likova.

“Barry Lyndon”, snimljen prema istoimenom romanu Williama Makepeacea Thackerya, uz “Spartaka” osvojio je najviše Oscara kada su posrijedi Kubrickovi filmovi. Kubrick je nominiran u tri kategorije (najbolji redatelj, najbolji film i najbolji adaptirani scenarij), a još četiri nominacije slijedile su za scenografiju, kinematografiju, kostimografiju i glazbu. Film je osvojio potonja četiri Oscara, a redatelj je ponovno izvisio.

Goran Čelig