You are currently viewing Godišnjica premijere filma Posljednji preživjeli slavnoga Waltera Hilla

Godišnjica premijere filma Posljednji preživjeli slavnoga Waltera Hilla

Na današnji dan, 14. rujna 1996. godine na filmskom festivalu u danskom Kopenhagenu premijerno je prikazana klasična priča o čovjeku bez imena naslovljena “Posljednji preživjeli” (Last Man Standing).

Priča je to koja seže sve do početka stoljeća, kada se šutljivog revolveraša latio legendarni pisac krimića Dashiell Hammett, a filmovima “Tjelesna straža” i “Za šaku dolara” velikani Akira Kurosawa i Sergio Leone. U inačici Waltera Hilla John Smith također je tajnovit, inteligentan i nepobjediv borac koji nemilice iskorištava strahove sredine koja pati od terora zločinačke manjine.

Grad je podijeljen na dvije strane: s jedne je talijanska banda predvođena Strozzijem (Ned Eisenberg), a s druge irska, predvođena Doyleom (David Patrick Kelly). Uvijek u borbi za prevlast, obje se skupine počinju boriti za naklonost ubojitog Smitha, a on proračunato mijenja strane i koristi se neobičnom situacijom sve dok se stvari ne otmu kontroli i dođe do opće eskalacije nasilja. Doyleov ubojica, sadistički nastrojeni Hickey (Christopher Walken), jedva čeka obračun sa Smithom, a razvoj situacije postrance gleda lukavi šerif Galt (Bruce Dern).

Hillova verzija dobro poznate priče visoko je stilizirana, žanrovski raznovrsna i nevjerojatno zabavna – svako novo gledanje otkriva drugi detalj, bilo scenografski bilo snimateljski ili glumački. Za glazbu je bio zadužen glazbeni genij Ry Cooder, snimatelj je bio česti Hillov suradnik Lloyd Ahern II., a glumačka je ekipa u najmanju ruku impresivna. Osim Brucea Willisa, ističe se fenomenalni Christopher Walken, ali i legendarni epizodist, R. D. Call (“48 sati”, “Zlatne godine”).

Goran Čelig