You are currently viewing Godišnjica premijere filma Južnjačka utjeha Waltera Hilla

Godišnjica premijere filma Južnjačka utjeha Waltera Hilla

Na današnji se dan, 21. rujna 1981. godine na filmskom festivalu u San Sebastianu prikazao kultni film “Južnjačka utjeha” (Southern Comfort), jedan od najboljih uradaka slavnog Waltera Hilla, autora “Ratnika podzemlja”, koji nas ovaj put vodi u močvare Louisiane, gdje će se pripadnici Nacionalne garde boriti za goli život protiv razbješnjelog lokalnog stanovništva.

“Južnjačka utjeha” neodoljivo podsjeća na McTiernanova “Predatora”, koji se pojavio šest godina nakon tog zanimljivog trilera. Hillov je film pak donekle sličan “Oslobađanju” Johna Boormana iz 1972. godine, pa se čini da se naslovi s takvom tematikom pojavljuju u gotovo pravilnim vremenskim razmacima.

Grupa pripadnika američke Nacionalne garde, iz koje se regrutiraju rezervisti regularne vojske, dolazi u Louisianu na jedan od svojih redovnih vikend-manevara. Ne poznajući ni teren ni lokalne običaje i pravila, čine kobnu pogrešku i izazivaju revolt domorodaca iz lokalne močvare. Bijeg nije jednostavan, jer što god da poduzmu, nižu grešku za greškom…

Legendarni film majstora akcije Waltera Hilla, koji je u svoje vrijeme izazvao oštre kontroverze u Americi i isprovocirao mržnju mnogih stanovnika Louisiane, alegorija je vijetnamskog rata u kojoj Hill na nevjerojatan način uspijeva pretvoriti dio američke zemlje u neprijateljski teritorij za same Amerikance. Tipičan Hill, u jednom od svojih najboljih izdanja, uz maestralnu glazbu Rya Coodera i s raspoloženom glumačkom postavom koju predvode Keith Carradine, Powers Boothe, Fred Ward, T. K. Carter i Franklyn Seales.

Goran Čelig