You are currently viewing Godišnjica premijere filma Otimači izgubljenog kovčega redatelja Stevena Spielberga

Godišnjica premijere filma Otimači izgubljenog kovčega redatelja Stevena Spielberga

Kad se na današnji dan, 12. lipnja 1981. godine u kinima pojavio film “Otimači izgubljenog kovčega” (Raiders of the Lost Ark), u koji je uloženo čak 20 milijuna dolara, doživio je golem uspjeh, s lakoćom zauzevši prvo mjesto najuspješnijih filmova godine sa zaradom od tada nevjerojatna 384 milijuna dolara.

Sljedeće godine bio je nominiran za osam Oscara, uključujući onaj za najbolji film, a osvojio ih je četiri (najbolji zvuk, montaža, vizualni efekti i scenografija).

Glasovitog arheologa i stručnjaka za okultno dr. Indianu Jonesa (Harrison Ford) angažirala je američka vlada da pronađe Zavjetni kovčeg, za koji se vjeruje da i dalje sadržava Deset Božjih zapovijedi. Nažalost, neprijateljski agenti također žele pronaći kovčeg kako bi zagospodarili svijetom, a Indy i njegova stara ljubav Marion (Karen Allen) prisiljeni su upustiti se u uzbudljivu pustolovinu od mračnih džungli Južne Amerike do užurbanih tržnica Kaira kako bi se prvi domogli kovčega i spasili svijet…

Među glumcima koji su se prijavili za ulogu Indiane Jonesa bili su Tim Matheson, Peter Coyote i Tom Selleck. Selleck je bio izabran, ali bio je nedostupan zbog obaveza u televizijskoj seriji “Magnum” pa je Spielberg nagovorio Lucasa da angažira Harrisona Forda, jer su i producenti Frank Marshall i Kathleen Kennedy bili impresionirani njegovom izvedbom Hana Soloa u “Ratovima zvijezda”.

Goran Čelig