You are currently viewing Godišnjica premijere filma Jurski park redatelja Stevena Spielberga

Godišnjica premijere filma Jurski park redatelja Stevena Spielberga

Na današnji dan, 9. lipnja 1993. godine u Washingtonu održana je premijera filma “Jurski park” (Jurassic Park) u režiji slavnog Stevena Spielberga.

Kada se film pojavio na kinoplatnima, odmah je postavio nove standarde u filmskom svijetu. Zaista spektakularni specijalni efekti i za današnje su standarde na vrhunskoj razini. CGI tehnologija tada je još bila u povojima, ali Spielberg je bio jedan od prvih koji ju je iskoristio u tako bitnoj ulozi. Glavnu ulogu ovdje igra čovjek iza kamere, majstor specijalnih efekata Stan Winston i njegova ekipa stručnjaka. Oživljavanje dinosaura na filmskom platnu koštalo je oko 80 milijuna dolara, ali sve to se višestruko vratilo. Ideju za film Spielberg je pronašao u bestseleru Michaela Crichtona iz 1990. godine.

Premisa oživljavanja dinosaura u današnje vrijeme počiva na pronalasku komarca koji datira iz vremena kada su ti veličanstveni grabežljivci vladali planetom. DNK različitih vrsta dinosaura izvađen je iz komarca, što je omogućilo rekonstrukciju i ponovno oživljavanje nekoliko vrsta dinosaura. Čovjek iza cijelog projekta bio je bilijuner John Hammond (Richard Attenborugh), koji je kupio otok nadomak Kostarike s namjerom da ga pretvori u zoološki vrt s dinosaurima. Prije velikog otvorenja pozvao je odabranu skupinu ljudi kako bi im predstavio životno djelo. Čast je pripala paleontologu Alanu Grantu (Sam Neill) i njegovoj ljubavi i kolegici Ellie Sattler (Laura Dern), matematičaru Ianu Malcolmu (Jeff Goldblum), odvjetniku Donaldu Gennaru (Martin Ferrero) i Hammondovim unucima Timu (Joseph Mazzello) i Lex (Ariana Richards). Svi su i više nego očarani Hammondovim otkrićem, ali pomisao na zabavni park s dinosaurima nekima se nije svidjela, posebice skeptičnom Malcolmu. Njegova će se upozorenja brzo pokazati opravdanima…

Sjećate li se uzbuđenja prije prvog odlaska u zabavni park? Spielberg uspijeva stvoriti sličnu reakciju kod gledatelja. Vrata koja neodoljivo podsjećaju na ona iz King Konga dijele nas od njegova svijeta u kojem nas očekuju prave poslastice. “Jurski park” punokrvni je blockbuster i pravi praznik za oči. No nemojte tražiti ništa više od toga.

Goran Čelig