You are currently viewing Godišnjica premijere filma Osveta redatelja Tonyja Scotta

Godišnjica premijere filma Osveta redatelja Tonyja Scotta

Na današnji dan, 16. veljače 1990. godine u američkim se kinima počeo prikazivati film “Osveta” (Revenge). Iako svojedobno kad je snimljen film nije ostvario značajniji uspjeh na kinoblagajnama, kao ni pohvalne kritike, triler “Osveta” danas se čini kao pravi mali izgubljeni dragulj svoga žanra. Redatelj Tony Scott poslije će snimati i još bolje filmove, ali “Osveta” doista zaslužuje stajati u vrhu njegove zavidne karijere.

Michael Jay Cochran (K. Costner) punih je dvanaest godina bio časnik američke ratne mornarice. Odlučivši se povući, krene u potragu za Meksikancem Mendezom (A. Quinn), nekadašnjim kolegom koji bi mu možda pomogao da osmisli novi život. I uistinu, Mendez, imućan i utjecajan čovjek koji ima prste i u lokalnoj mafiji, pozove ga na svoje imanje u Meksiko. Cochran na njemu upozna Miryeu (M. Stowe), Mendezovu ženu, koja je mlada i privlačna. Među njima se razvije strastvena veza kakvu nisu mogli ni zamisliti, ali pitanje je koliko će to trajati. Mendez je izuzetno moćan, osvetoljubiv, a i posesivan čovjek koji ne preže ni od čega ako se radi o nečemu što posjeduje…

“Osveta” redatelja Tonyja Scotta (Top Gun, Prava romansa), pokojnog brata također slavnoga Ridleyja Scotta, više je nego solidno ostvarenje koje kroz tešku priču o tajnoj ljubavnoj vezi pokazuje strahote meksičkog mafijaškog miljea te progovara o ljubomori i osveti kao pogubno jakim motivima za uništavanje života. Vrlo atraktivan, sjajnih glumačkih ostvarenja (glavne uloge tumače izvrsni Kevin Costner kao mornarički časnik koji je sve u stanju učiniti da spasi ženu koju voli, Anthony Quinn kao zločinac koji ne preže ni pred čim te Madeleine Stowe kao njegova tragična žrtva) te vješto uklopljenih kriminalističkih, čak nasilnih prizora s onim ljubavnim, film je to koji zbog mnoštva elemenata proglašavamo vrijednim gledanja.

Iako nije osobito dobro prošao u kinima, a kod kritike je naišao na podijeljena mišljenja, film “Osveta” uspjelo je ostvarenje koje je vrijedno svake pozornosti.

Goran Čelig