You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Dvanaest majmuna u režiji Terryja Gilliama

Godišnjica kinopremijere filma Dvanaest majmuna u režiji Terryja Gilliama

Na današnji dan, 29. prosinca 1995. godine u sjevernoamerička kina pušten je film “Dvanaest majmuna” (12 Monkeys), znanstvenofantastični uradak nastao u režiji slavnoga Terryja Gilliama, a koji je zapravo prerada kratkog igranog filma “La Jetée” Chrisa Markera iz 1962. godine. U filmu su glavne uloge odigrali Bruce Willis, Brad Pitt, Madeleine Stowe i Christopher Plummer.

Nakon što je Universal otkupio prava na kratki film “La Jetée”, bračni par David i Janet Peoples prihvatio se pisanja scenarija. Pod redateljskom palicom Terryja Gilliama, Universal je odobrio budžet od gotovo 30 milijuna dolara, a snimanje je trajalo od veljače do svibnja 1995. godine, uglavnom u Philadelphiji i Baltimoreu, gdje se radnja filma i održava.

Glavni je lik priče James Cole, robijaš kojeg znanstvenici iz budućnosti šalju u prošlost kako bi istražio okolnosti koje su dovele do širenja smrtonosnog virusa koji je iskorijenio gotovo cijelo čovječanstvo. Osim putovanjem kroz vrijeme, film se bavi i temama fatalizma, odnosa zbilja i iluzije te kritikom moderne znanosti, a posebno psihijatrije, koja je prikazana kao nehumana i nepravedna prema pojedincima koji su proglašeni umobolnima. Također je uočljiva i kritika potrošačkog društva.

Gilliamov film “Dvanaest majmuna” turobna je priča o budućnosti. Premda uspostavlja naraciju na nekoliko vremenskih razina, film s lakoćom prelazi na pojedine segmente zapleta, pri čemu redatelj znalački generira atmosferu beznađa i nemogućnosti mijenjanja sudbine. Dijelom nadahnut Hitchcockom, Gilliam sve to čini s mnogo ironije, pa je “Dvanaest majmuna” unatoč proklamiranom pesimizmu u mnogim scenama itekako zabavan.

Glavnoj zvijezdi Bruceu Willisu to je nesumnjivo jedna od najboljih dramskih uloga u karijeri. Willisov James Cole izvrsno je napisan i odglumljen lik očajnika, koji usprkos bezizlaznoj situaciji ni trenutka ne gubi ljudskost i požrtvovnost. Partnerica mu je podjednako uvjerljiva Madeleine Stowe, a pravo je iznenađenje bravurozna epizodna uloga Brada Pitta. Dao je sve od sebe kako bi utjelovio lik paranoidnoga Goinesa pa osvojeni Zlatni globus i nominacija za Oscara za najbolju mušku epizodnu ulogu nisu bili neočekivani.

Druga nominacija bila je za kostimografiju, a uz niz strukovnih priznanja (tri nagrade Američke akademije za znanstvenofantastične, fantastične i horor-filmove), “Dvanaest majmuna” prikazan je i u službenoj konkurenciji međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 1996. godine. Vizualno originalan, napete priče s nekoliko obrata te izvrsno režiran i snimljen, film je vrlo brzo stekao kultni status, a u svjetskim kinima zaradio je respektabilnih 158 milijuna dolara upeterostručivši proračun.

Goran Čelig