You are currently viewing Godišnjica premijere filma Tjelesna straža Tonyja Scotta

Godišnjica premijere filma Tjelesna straža Tonyja Scotta

Na današnji dan, 18. travnja 2004. u malenom kalifornijskom Westwoodu premijerno je prikazan odličan akcijski film “Tjelesna straža” (Man on Fire), klasičan film koji donosi čestu temu osvete, koja je ovdje prikazana nemilosrdno i brutalno, kao što se i očekuje od čovjeka kojem je posao oduvijek bilo – ubijanje. Tony Scott pomalo psihodeličnom režijom i brzom montažom (njegov česti suradnik Christian Wagner) izvrsno utjelovljuje kaos koji vlada u Ciudad de Méxicu, ali i u Creasyjevoj glavi, te dodatno pojačava nemir i napetost u filmu…

Creasy (Danzel Washington) bivši je vojnik i plaćenik koji se teško uspijeva nositi sa strahotama koje je prije počinio te utjehu pronalazi u alkoholu. Posjećuje prijatelja i bivšeg suborca Rayburna (Christopher Walken), koji se povukao i živi u Meksiku, te tamo prihvaća posao tjelohranitelja djevojčice Pite (Dakota Fanning), kćeri poslovnog čovjeka. Usprkos prvobitnoj distanci, Pita uspije omekšati tjelohraniteljevu krutost i njih se dvoje sprijateljuju, a Creasy počinje gledati na život s optimizmom. No tada Pitu otmu, pri čemu je Creasy teško ranjen. Dok on leži u krevetu, primopredaja novca ne uspije, ubijen je otmičarev nećak, a on za odmazdu ubije djevojčicu. Kad se oporavio, Creasy odluči krenuti u osvetnički pohod i pobiti sve koji su imali ikakve veze s Pitinom otmicom….

Tony Scott, brat još poznatijeg Ridleyja, i sam u filmografiji ima velik broj kultnih (Hunger, Prava romansa, Spy Game), ali i komercijalno uspješnih filmova (Top Gun, Policajac s Beverly Hillsa, Grimizna plima, Déjà Vu). Washington je već dugi niz godina u vrhu Hollywooda (Ricochet, Slučaj Pelikan, Philadelphia, The Bone Collector), a od pet nominacija za Oscara (Malcolm X, The Hurricane, Cry Freedom), osvojio je dva, za epizodnu ulogu u filmu “Glory” te za glavnu ulogu u “Training Day”. Dakota Fanning tada je bila najzaposlenija i najslavnija dječja zvijezda u Hollywoodu, nakon uloga u “I am Sam”, “Igri skrivača”, “Ratu svjetova” i “Ostvarenim snovima”. Među poznatim sporednim glumcima ističu se izvrsni oskarovac Christopher Walken (Uhvati me ako možeš, Lovac na jelene, Psi rata), inspirirani Giancarlo Giannini (Mimi Metalac, Hannibal, Carlitov način) te uvjerljiva Radha Mitchell (Finding Neverland, Silent Hill, Phone Booth).

Goran Čelig