You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma King Kong redatelja Johna Guillermina

Godišnjica kinopremijere filma King Kong redatelja Johna Guillermina

Na današnji dan, 8. rujna 1976. godine u francuskim kinima premijerno je prikazan “King Kong” redatelja Johna Guillermina, nova prerada bajke o ljepotici i zvijeri, čiju je prvu verziju na velike ekrane 1933. donio Merian C. Cooper, veliki američki pustolov, producent i bliski prijatelj i suradnik redatelja Johna Forda.

Ova druga verzija nastala je u produkciji glasovitog talijanskog filmskog mogula Dina De Laurentiisa. U tom se filmu predstavlja nova zvijezda Jessica Lange u ulozi ljepotice u koju se zaljubi King Kong, a koja je za svoj filmski debi osvojila Zlatni globus.

Redatelj Guillermin početkom šezdesetih godina istaknuo se trilerom “Nikad ne popuštaj” (Never Let Go, 1960.) i komedijom “Valcer toreadora” (Waltz of the Toreadors, 1962.) pa otad sve češće snima filmove velikoga budžeta, a poznat je i po nizu ratnih i pustolovnih naslova (uz ostalo, režirao je i dva filma o Tarzanu).

Dino De Laurentiis modernizirao je klasičnu pustolovnu priču motivom traganja za naftom u tropskoj divljini, ali zadržao je osnovnu bajkovitu priču s nesretnim svršetkom. Film je, među ostalim, osvojio i Oscara za poseban doprinos na području specijalnih efekata 1977. godine.

Naftaš Fred Wilson (Charles Grodin) organizira ekspediciju do nepoznatog otoka u Indijskom oceanu u potrazi za naftom. Do tajanstvenog otoka želi stići i paleontolog Jack Prescott (Jeff Bridges), koji se ukrca kao slijepi putnik, a na brodu se slučajno nalazi i mlada glumica, prekrasna Dawn (Jessica Lange). Kad su se iskrcali na obalu u magli, zatekli su primitivno pleme i golem zid koji ih štiti od misterioznog boga, golemog majmuna…

Goran Čelig