You are currently viewing Godišnjica premijere filma Oficir s ružom Dejana Šorka

Godišnjica premijere filma Oficir s ružom Dejana Šorka

“Oficir s ružom” peti je cjelovečernji igrani film redatelja i scenarista Dejana Šorka, koji je premijerno prikazan na današnji dan, 29. lipnja 1987. godine.

Film opisuje vrijeme neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata. Priča o nepodobnoj ljubavi lijepe dame i partizanskog poručnika u poslijeratnom Zagrebu zapravo je tragična ljubavna priča koja kritizira političko licemjerje, komunističku dogmu koja i nakon rata vodi stalešku borbu radi ostvarivanja jednakosti, ali upravo tom borbom ističe nejednakost.

Mlade partizanske snage uspostavljaju civilnu vlast u Zagrebu nakon oslobođenja. Udovica iz visoke građanske klase, lijepa Matilda Ivančić, pozvana je na sud, gdje joj izreknu presudu oduzimanja imovine, ali ubrzo dolazi do poništenja presude s obzirom na to da su Matilda i njezin pokojni muž pomagali narodnooslobodilački pokret. U Matildin stan useljava se mlada nadobudna skojevka Ljiljana, jednostavna djevojka sa sela, odrasla u ratu, a uskoro se doseljava i Matildin dečko, mladi poručnik Petar Horvat. Iako opterećen borbom protiv klasnog neprijatelja, Matilda privuče Petra svojom profinjenošću i ljepotom. Matilda i Petar ostvaruju vezu, ali Petrov nadređeni smatra vezu neprihvatljivom jer je Matilda buržujskog podrijetla…

Ulogu Matilde sjajno je nijansirala Ksenija Pajić, a ulogu partizanskog poručnika bivša jugoslavenska zvijezda Žarko Laušević. Film je na Pulskom filmskom festivalu 1987. godine osvojio dvije Zlatne arene, za scenarij Dejan Šorak i za najboljega glumca Žarko Laušević.