You are currently viewing Godišnjica premijere filma Glembajevi redatelja Antuna Vrdoljaka

Godišnjica premijere filma Glembajevi redatelja Antuna Vrdoljaka

Na današnji dan, 30. lipnja 1988. godine u kinima bivše države održana je premijera legendarnog filma “Glembajevi”, koji potpisuje Antun Vrdoljak.

Jedanaest godina nakon majčina samoubojstva slikar Leone Glembay vraća se iz inozemstva u obiteljsku kuću u Zagrebu, gdje ga salijeću uspomene iz prošlosti, ponajviše na voljenu majku, na sestru koja je također počinila samoubojstvo, na barunicu Castelli – drugu ženu njegova oca, uglednog bankara Ignjata Glembaya… Jedina osoba iz porodice koju Leone doista poštuje jest Beatrice, udovica njegova brata Ivana, sad časna sestra imenom Angelika. Suočen sa sveprisutnim licemjerjem i znajući za kriminalni način na koji su se Glembayevi obogatili, Leone se sukobljava s ocem i barunicom…

Krležina “Gospoda Glembajevi” pripadaju općem mjestu hrvatske književne baštine. Scenarist i redatelj Antun Vrdoljak u ovoj ekranizaciji upečatljivo je našao ravnotežu između krležijanskog sumračnog prikaza psiholoških i društvenih devijacija te gledateljima atraktivne kostimirane drame snažnih emocija. Ako tome dodamo sjajnu glumu Tonka Lonze, Mustafe Nadarevića i filmske dive Ene Begović te slavnu partituru Arsena Dedića, nije čudo da je film odlično prošao u kinima te do danas ostao hrvatski filmski klasik.

Na Pulskom filmskom festivalu film je osvojio Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu (Mustafa Nadarević), sporednu žensku ulogu (Ena Begović) i kostimografiju (Ika Škomrlj).

Goran Čelig