You are currently viewing Godišnjica premijere filma Breza redatelja Ante Babaje

Godišnjica premijere filma Breza redatelja Ante Babaje

Na današnji dan, 27. lipnja 1967. godine održala se premijera dugometražnog igranog filma “Breza” redatelja Ante Babaje. Snimljen po motivima istoimene novele Slavka Kolara i prema scenariju samoga Kolara, Božidara Violića i Ante Babaje, “Breza” je bez dvojbe jedan od najboljih filmova hrvatske kinematografije uopće.

Lijepa i krhka seoska djevojka Janica (Manca Košir) udaje se za seoskoga zavodnika, šumara Marka (Bata Živojinović). Uz prešutnu dozvolu okoline, Marko i nakon ženidbe nastavlja s raskalašenim životom provodeći dane i noći u krčmama. Janica ubrzo ostane u drugom stanju, ali trudnoća završava nesretno, pobačajem. Iako je bolesna i iscrpljena, suprugova obitelj tjera je da obavlja teške poslove. Jedini koji Janicu voli i pomaže joj jest seoski čudak (Fabijan Šovagović). Nakon što Janica padne u postelju, muževa obitelj ne želi joj pozvati liječnika…

Drugi igrani film redatelja Ante Babaje (Izgubljeni zavičaj, Mirisi, zlato i tamjan) u svim anketama koje su do sada provedene redovito je uvršten među najbolje filmove u povijesti hrvatske kinematografije. Babaja, koji je prije toga snimio zapaženi, gotovo eksperimentalni dugometražni film “Carevo novo ruho” (1961.) i niz nagrađivanih kratkih igranih filmova i dokumentaraca, posegnuo je u “Brezi” za prozom Slavka Kolara dočaravši u pozadini priče o nesretnoj sudbini jedne djevojke okrutni svijet hrvatske provincije rijetko viđenom realističnošću i slojevitošću.

Vjerojatno ponajbolji hrvatski direktor fotografije Tomislav Pinter ostvario je u “Brezi” jedan od svojih kreativnih vrhunaca, a isto se može reći za cjelokupnu glumačku ekipu i skladatelja Anđelka Klobučara.

Na filmskom festivalu u Puli “Breza” je nagrađena Srebrnom arenom.

Goran Čelig