You are currently viewing Godišnjica premijere filma Oči širom zatvorene Stanleyja Kubricka

Godišnjica premijere filma Oči širom zatvorene Stanleyja Kubricka

Na današnji dan, 13. srpnja 1999. godine u Los Angelesu održana je premijera posljednjeg filma Stanleyja Kubricka “Oči širom zatvorene” (Eyes Wide Shut). Taj Kubrickov film pokazao je da se nimalo nije smekšao pod stare dane i da je imao što pokazati i u svojim sedamdesetima.

Bill Harford (Tom Cruise) liječnik je oženjen zgodnom kustosicom Alice (Nicole Kidman). Alice suprugu jedne večeri prizna jednu od svojih seksualnih maštarija, nakon čega Bill postaje iznimno ljubomoran, a potom i opsjednut njezinom fantazijom. Iako se radi samo o maštariji, Bill ne može iz glave izbiti pomisao da netko dira njegovu suprugu. Takvo ga razmišljanje dovodi u razne seksualne situacije, od kojih je svaka na neki način povezana sa smrću… Film se temelji na romanu Arthura Schnitzlera.

Posljednji Kubrickov film izazvao je pozornost što zbog glavnih glumaca, što zbog vrućih scena Cruisea i Kidmanove, a ponešto i zbog iznenadne redateljeve smrti. Film (opet) nije bio naročito dobro prihvaćen, ali brojni kritičari vjeruju da Kubrick možda i nije film u potpunosti zamišljao takvim kakav je ispao. Umro je mjesec dana prije puštanja u kino, a poznato je kako je uvijek sam sudjelovao u postprodukciji svakoga filma.

“Oči širom zatvorene” radio je gotovo dvije godine, Warner Bros dao mu je odriješene ruke i dubok džep da pusti mašti na volju, a on je scene ponavljao koliko je puta htio. Postigao je san svakog redatelja – vremensku neograničenost.

Film je itekako intrigantan, posebice u glatkim prijelazima iz stvarnosti u nadnaravno. Artistički je nabijen, a seksualne scene pojačavaju napetost, preispituju i pokazuju važnost intimnosti u braku.

Goran Čelig