You are currently viewing Godišnjica premijere drame Grad zločina redatelja Paula Schradera

Godišnjica premijere drame Grad zločina redatelja Paula Schradera

Na današnji je dan, 28. kolovoza 1997. godine na filmskom festivalu u Veneciji premijeru doživio naslov “Grad zločina” (Affliction), odlična psihološka drama o provincijskome policajcu kojem su već traume iz djetinjstva navijestile tragičan životni put.

U jednom provincijskom gradiću prosperitet je zaboravljen pojam, a životnu radost već dugo nitko nije osjetio. Više nego na druge stanovnike to se odnosi na Wadea Whitehousea (Nick Nolte), rastavljenog policajca čiji je život obilježen opterećujućim sjećanjima na nesretno djetinjstvo i nemogućnost održavanja normalnih odnosa s bližnjima. Žena ga je napustila, malena kći ne shvaća njegove postupke i tešku narav, a jedino ga prijateljica i ljubavnica Margie (Sissy Spacek) pokušava razumjeti. Korijeni Wadeove nesreće sežu daleko u prošlost, kad je njegov vječno alkoholizirani otac (James Coburn) terorizirao njega i ostatak obitelji. Uporno pokušavajući pronaći nešto što će mu zaokupiti um i pomoći da potisne sjećanja, Wade se neobjašnjivo zainteresira za jedan nesretan smrtni slučaj kojem je svjedočio njegov prijatelj. No od prošlosti ne može pobjeći. Kad se s Margie uputi posjetiti obitelj nakon dugo vremena, dozna da mu je majka umrla. Ponovni susret s ocem gurnut će ga preko ruba…

Redatelj i scenarist tog napetog krimića, nastalog prema istoimenom romanu američkog pisca Russela Banksa, jest Paul Schrader, koji je slavu stekao scenarijem za legendarni film “Taksist” (Taxi Driver) Martina Scorsesea. Pohvale su dobili svi glumci, a konsenzus kritičara glasi kako je izvrstan Nolteov portret izmučene i zlostavljane duše najveći razlog da pogledate “Grad zločina”.

Goran Čelig