You are currently viewing Godišnjica premijere filma Full Metal Jacket Stanleyja Kubricka

Godišnjica premijere filma Full Metal Jacket Stanleyja Kubricka

Na današnji dan, 17. lipnja 1987. godine na Beverly Hillsu održana je premijera pretposljednjeg ostvarenja Stanleyja Kubricka, filma “Full Metal Jacket”.

Skupina novaka stiže na otok Parris kako bi prošla obuku za sudjelovanje u Vijetnamskom ratu. Instruktor, narednik Hartman, služi se oštrim metodama kako bi regrute pretvorio u marince spremne za borbu. Među njima su debeljuškasti i slaboumni Leonard Lawrence, kojem Hartman daje nadimak Pyle, i inteligentni J. T. Davis, koji dobiva nadimak Joker. Kad Pyle pokaže nesposobnost u osnovnoj obuci, Hartman ga uparuje s Jokerom, pod čijim se nadzorom počinje usavršavati. No kako vrijeme prolazi, Pyleovo se psihičko stanje pogoršava, što zabrinjava Jokera. Nakon završetka obuke Joker je raspoređen među vojne novinare, a većina ostalih, uključujući Pylea, završava u pješaštvu. Tijekom posljednje noći koju provode na otoku Parrisu dogodi se tragedija…

Poslije velikog uspjeha art-horora “Isijavanje” Stanley Kubrick vratio se omiljenom žanru i snimio četvrti ratni film u svom opusu. “Full Metal Jacket” adaptacija je hvaljenog romana “The Short-Timers” Gustava Hasforda, koji je Kubrick nazvao “brutalno iskrenim” i odlučio ga što je moguće vjernije ekranizirati.

Narativ je podijeljen na dva dijela – prvi prati obuku u regrutnom centru, a drugi se zbiva u samom Vijetnamu. Zanimljivo, film je sniman u Engleskoj, u okolici Londona, ne predaleko od Kubrickova doma, na području zapuštenih plinara kvarta Becktona u blizini londonskih dokova, te na drugim lokacijama srodna ugođaja. Stoga “Full Metal Jacket” ima različitu atmosferu od drugih filmova posvećenih ratu u Vijetnamu i uglavnom snimanih u prašumsko-močvarnim ambijentima. Doduše, za potrebe filma dopremljeno je dvjestotinjak palmi iz sjeverne Afrike, ali realistični ugođaj prije svega je postignut upotrebom prirodnog osvjetljenja i “efektom filmskih novosti”, kako je to objasnio sam Kubrick.

Većinski dio kritike film je dočekao pohvalama, a po svjedočenju glavnoga glumca Matthewa Modinea, omiljena Kubrikova recenzija bila je ona u kojoj se zaključuje: “Prva je polovina filma briljantna. Zatim Full Metal Jacket degenerira u remek-djelo.” Kritičari su isticali kritiku militarizma i mačizma, a u jednom eseju tvrdi se da film “prikazuje rat i pornografiju kao aspekte istog sistema”.

Osim kritičarskih pohvala, “Full Metal Jacket” ostvario je i odličnu zaradu, ali bio je nominiran za samo jednog Oscara – onog za najbolji adaptirani scenarij. Glumac R. Lee Ermey nominiran za Zlatni globus u kategoriji najbolje muške sporedne uloge (vrhunski je utjelovio nemilosrdnog narednika Hartmana).

U anketi glasovitog francuskog časopisa Cahiers du Cinema podijelio je šesto mjesto na listi filmova godine, a američka nacionalna kritičarska udruga svrstala ga je među deset najboljih na svojoj godišnjoj listi.

Goran Čelig