You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Vatrene ulice kultnog redatelja Waltera Hilla

Godišnjica kinopremijere filma Vatrene ulice kultnog redatelja Waltera Hilla

Na današnji dan, 1. lipnja 1984. godine u sjevernoamerička kina pušten je legendarni film “Vatrene ulice” (Streets of Fire) kultnog redatelja Waltera Hilla. Film je na Kinema Junpo Awards dobio nagradu publike kao najbolji strani film, a Amy Madigan kao najbolja glumica dobila je Caixa de Catalunya na Catalonian International Film Festivalu u Španjolskoj.

Ellen Aim (Diane Lane) pjevačica je u rock-bendu koju tijekom koncerta otme banda na motociklima vođe Ravena Shaddocka (Willem Dafoe). Kad to spazi Reva Cody (Deborah Van Valkenburgh), koja je bila u publici, pozove svog brata Toma (Michael Paré) da se vrati u grad i krene u potragu za Ellen. Poznat policiji kao maloljetni delinkvent, Tom povratkom odmah privlači pozornost. Uskoro mu se u potrazi pridruži bivša vojnikinja McCoy (Amy Madigan) i Ellenin menadžer Billy Fish (Rick Moranis) te trojac kreće u daleki i mračni dio grada u kojem samuje zatočena Ellen…

Taj je film redatelj Walter Hill najavio kao “rock and roll bajku iz nekog drugog vremena i nekog drugog prostora”. I uistinu, to filmsko alternativno vrijeme i mjesto vrlo je uvjerljivo, uglavnom zahvaljujući izvrsnoj scenografiji (Richard C. Goddard) i fotografiji (Andrew Laszlo). Poslovično odličnu glazbu potpisuje Ry Cooder.

Goran Čelig