You are currently viewing Godišnjica japanske premijere Bijega iz New Yorka Johna Carpentera

Godišnjica japanske premijere Bijega iz New Yorka Johna Carpentera

Na današnji dan, 23. svibnja 1981. godine u Japanu počeo se prikazivati legendarni film “New York 1997. / Bijeg iz New Yorka” (Escape From New York) iznimnog američkog filmaša Johna Carpentera.

Godine 1988. u New Yorku je došlo do tolikog porasta kriminala da su gradske vlasti bile prisiljene otok Manhattan pretvoriti u veliki zatvor. Kada devet godina potom američki predsjednički zrakoplov bude otet i srušen na Manhattan, predsjednik uspije preživjeti zahvaljujući posebno dizajniranoj kapsuli. No posljedica je svega njegovo zarobljavanje, a kao za nevolju predsjednik bi trebao sudjelovati na važnom sastanku s delegacijama Kine i Rusije, s kojima bi trebao razgovarati o završetku i prevenciji svjetskih ratova. Stoga gradske vlasti odluče poduzeti radikalne korake, svjesni da im jedinu nadu u mogućnost spašavanja predsjednika predstavlja angažman odlučnog i okretnog Snakea Plisskena. On je nekadašnji specijalac višekratno odlikovan za predanu službu, koji je zbog pljačke banke osuđen na dugogodišnju kaznu zatvora. Stoga zapovjednik zatvora Bob Hauk uime gradskih vlasti Snakeu ponudi nagodbu: uspije li spasiti predsjednika, njegov kriminalni dosje bit će izbrisan, a on će se ponovo naći na slobodi. No Snake predsjednika mora osloboditi za manje od 24 sata, a da bi bio siguran da on neće pobjeći i sve ostaviti na cjedilu, zapovjednik Bob Hauk ubrizga mu smrtonosni otrov koji će se aktivirati ako Snake za 24 sata ne dobije protuotrov.

Kultni distopijski futuristički akcijski triler suscenarista i redatelja Johna Carpentera, koji je scenaristički predložak napisao sa scenaristom i redateljem Nickom Castleom, najpoznatijim po režiji filmova “Posljednji zvjezdani borac”, “Vragolasti Dennis” i “Bojnik Payne”, jedan je od komercijalno izrazito uspješnih filmova realiziranih osamdesetih godina. Ujedno je riječ o ostvarenju koje je markantnoga Kurta Russella pretvorilo u akcijsku zvijezdu iako je u vrijeme realizacije bila riječ o razmjerno jeftinom projektu, teškom između pet i sedam milijuna dolara.

Premda će Carpenter već godinu potom za svoj sljedeći projekt, glasoviti fantastični akcijski horor “Stvar”, dobiti znatno izdašniji proračun od 15 milijuna dolara, on je i u ovom filmu demonstrirao sjajno snalaženje sa skromnim budžetima i umješnost improvizacije, u pravilu s osloncem na minimalizam. Štoviše, “Bijeg iz New Yorka”, koji se u hrvatskim kinima prikazivao pod naslovom “New York 1997.”, odlikuju prepoznatljive osobine Carpenterova izvedbenog minimalizma i ekonomičnosti, od dojmljivog dočaravanja mračnog futurističkog New Yorka (koji je glumio St. Louis u Missouriju), preko izvrsne fotografije snimatelja Deana Cundeyja, koji je za rad na Zemeckisovu hitu “Tko je smjestio zeki Rogeru” nominiran za Oscara, te uvjerljivih minijatura i specijalnih efekata koji su dominantno djelo Jamesa Camerona, do jednostavne, ali vrlo efektne dramske premise s vremenskim okvirom koji dodatno podiže dramski ritam i napetost cjeline, kao i odličnog izbora Kurta Russella za ulogu koja mu je savršeno legla.

Zanimljivi su podaci da je ime Snakea Plisskena Carpenter posudio od stvarne osobe, prema njegovim riječima “visokog, žilavog momka s tetovažom zmije”, kojeg je odmah čim ga je upoznao odlučio iskoristiti u nekom filmu, te da se redatelj morao prilično boriti da upravo Russell dobije glavnu ulogu jer su producenti željeli neko zvučnije ime poput Tommyja Leeja Jonesa i Chucka Norrisa. Također, da bi postigao matiranu fotografiju koja mu je bila potrebna za simuliranje zamračenih njujorških veduta, Carpenter je angažirao tvrtku New World Pictures Rogera Cormana, u kojoj je tada radio mladi James Cameron, a u filmu je glasovnu ulogu ostvarila i Jamie Lee Curtis, koju je upravo Carpenter otkrio u glasovitoj “Noći vještica” tri godine prije toga.

Goran Čelig