You are currently viewing Godišnjica premijere filma Mr. Hula Hoop braće Coen

Godišnjica premijere filma Mr. Hula Hoop braće Coen

Na današnji dan, 27. siječnja 1994. godine na filmskom festivalu Sundance premijerno je prikazan “Mr. Hula Hoop” (The Hudsucker Proxy), film braće Coen.

Potkraj prosinca 1958. godine, dok na ulicama New Yorka vlada gužva uoči dolaska još jedne nove godine, mladi Norville Barnes neuspješno pokušava pronaći posao. Kad u jednom trenutku vjetar kao čarolijom za njim nanese novinsku stranicu s oglasima, Norville će pročitati oglas okružen tragom od šalice kave, u kojem tvrtka Hudsucker Industries traži dostavljača. Istovremeno, pri vrhu visokog nebodera u kojem je sjedište te tvrtke održava se godišnji sastanak uprave, koji će samoubojstvom skokom kroz prozor neočekivano i drastično poremetiti vlasnik Waring Hudsucker. Među šefovima tvrtke je i prijetvorni Sidney Cid J. Mussburger, koji smjesta uvidi mogućnost da tvrtku preuzme tako što će na njezino čelo postaviti nekoga tko će biti marioneta u njegovim rukama. Kad ubrzo susretne Norvillea, koji će se javiti na onaj oglas i koji ima ideju za sjajnu dječju igračku koja će poslije postati poznata kao hula-hup (hula-hoop), Mussburger će zaključiti da pred sobom ima upravo onakvu naivčinu kakvu traži. Jer Norville je dobrodušan i plemenit momak koji izgleda budalasto i čija se zamisao o hula-hoopu svodi na običan krug na papiru. Mussburger ima plan kako koristeći Norvilleovu naivnost drastično smanjiti vrijednost dionica tvrtke i onda ih otkupiti, ali ne zna da će njegove makinacije privući pozornost novinarke Amy Archer, koja će početi istraživati poslovanje tvrtke.

Godine 1994. prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu, stilizirana satirična romantična komedija s elementima fantastike braće Coen efektna je, zabavna i vrlo šarmantna posveta klasičnom Hollywoodu i filmovima Franka Capre, Prestona Sturgesa i Howarda Hawksa. Izuzetno raspoloženi Tim Robbins, koji će desetljeće poslije osvojiti Oscara za sporednu ulogu u sjajnoj “Mističnoj rijeci” Clinta Eastwooda inteligentno i s osjećajem za senzibilitet lika utjelovljuje naivnog i možda ne osobito bistrog protagonista koji je arhetipski predstavnik ljudskosti i emotivnosti tzv. malog i običnog čovjeka. Izvrsno mu parira danas nažalost pomalo zaboravljena Jennifer Jason Leigh u liku novinarke kakvu su nekad tumačile Rosalind Russell, Jean Arthur, Katherine Hepburn i Barbara Stanwyck, a koju će Norville promijeniti svojom dobrotom i plemenitošću. Iznad svih je uobičajeno odlični Paul Newman, također oskarovac koji je očito uživao tumačeći lik podlog i prijetvornog antagonista.

U vrijeme premijere film “Mr. Hula Hoop” bio je prvi visokoproračunski projekt braće Coen, ali i prvo njihovo ostvarenje koje je kritika dočekala dosta hladno. S jedne strane hvalili su se dizajn i scenografija filma, baš kao i savršena rekonstrukcija screwball-komedije iz 30-ih godina prošlog stoljeća te rafalni dijalozi koji duhom i humorom također naglašeno podsjećaju na srodna žanrovska ostvarenja iz razdoblja klasičnog Hollywooda. S druge pak strane filmu se prigovaralo da je uglavnom sveden na privlačnu površinu, ali bez intrigantnijeg sadržaja i dubine, da se u njemu sve svodi na stil i redateljske majstorije Joela i (nepotpisanog) Ethana Coena, ali da je u cjelini riječ o odveć neozbiljnoj satiri. Neki od tih prigovora neosporno su na mjestu, no u konačnici je posrijedi vrlo zabavno djelo u kojem autori demonstriraju svoje poznavanje filmske klasike i njezina duha, profinjena i privlačna rekonstrukcija screwball-komedija u kojoj mogu uživati filmofili i ljubitelji starog Hollywooda, ali svakako ne i samo oni.

Rad na scenariju filma braća Coen započela su još početkom 80-ih, dok je Joel Coen bio angažiran kao pomoćni montažer u kultnoj “Zloj smrti” Sama Raimija, a nastavili su ga razrađivati tijekom rada na također Raimijevoj komediji “Crimewave” i u vrijeme postprodukcije svog dugometražnog prvijenca “Krvavo jednostavno”. Dok je producent Joel Silver isprva tražio da protagonista tumači Tom Cruise, Coenovi su se uspjeli izboriti za Tima Robbinsa. Za ulogu Amy Archer prvotno su konkurirale Winona Ryder i Bridget Fonda, a naposljetku bila je izabrana Jennifer Jason Leigh.

Goran Čelig