You are currently viewing Godišnjica premijere izvrsnoga filma Nestajanje Brada Andersona

Godišnjica premijere izvrsnoga filma Nestajanje Brada Andersona

Na današnji dan, 18. siječnja 2004. godine na čuvenom filmskom festivalu Sundance premijerno je prikazan izvrsni film “Nestajanje” (The Machinist) koji je briljantno režirao Brad Anderson, a naslovnu ulogu u njemu neobično posvećeno i profesionalno odigrao veliki glumac Christian Bale.

U pogledu stila, pa i sadržaja, film ima korijene u američkim hororima te u poznatim filmovima kakvi su “Memento”, “Insomnia” i “Fight Club”, a kroz svoju mračnu priču pokazuje sumornost i agresivnost današnjega života u kojemu su ljudi otuđeni i u kojemu prevladava destrukcija.

Trevor Reznik (Christian Bale) već godinu dana pati od kronične nesanice, pretjerano je oslabio, osamljen je i potpuno razočaran. Na poslu gotovo da ni s kim ne komunicira, a nakon posla jedino se sastaje s prostitutkom Stevie (Jennifer Jason Leigh) ili odlazi u restorančić u kojemu zna porazgovarati s lijepom i ugodnom konobaricom Marijom (Aitana Sanchez-Gijón). Uskoro se dogodi nešto što ga navede da pomisli kako se kod njega ne radi o običnim problemima s nespavanjem: počinje halucinirati da ga progoni radnik kojega nitko drugi ne može vidjeti i koji ga toliko uznemiri da skrivi tešku nesreću u kojoj njegov šef ostane bez ruke. Nakon toga u njegovu se stanu pojave papirići s igrom vješala koji kao da mu žele sugerirati da ga netko želi ubiti. Trevor će pokušati istražiti krije li se iza svega toga nekakva urota protiv njega te on, tražeći, u svoje ludilo uvuče i dvije prijateljice…

Glavnu ulogu, kako rekosmo, tumači poznati glumac Christian Bale, koji je za tu priliku smršavio više od dvadeset kilograma, te Jennifer Jason Leigh i Aitana Sanchez-Gijón. Iako je film gotovo u potpunosti snimljen u južnoj Španjolskoj i u španjolskoj koprodukciji, cijeli je snimljen na engleskom jeziku, a režirao ga je američki redatelj Brad Anderson, inače autor horora i televizijskih serija (Session 9), ali i romantičnih komedija (Sretne slučajnosti).

Goran Čelig