You are currently viewing Godišnjica premijere filma Most na rijeci Kwai Davida Leana

Godišnjica premijere filma Most na rijeci Kwai Davida Leana

Na današnji dan, 2. listopada 1957. godine u Londonu premijerno je prikazan slavni film redatelja Davida Leana “Most na rijeci Kwai” (The Bridge on the River Kwai).

Jugoistočna Azija, Drugi svjetski rat. Pukovnik Saito, zapovjednik japanskog logora u prašumama Burme, naredi britanskim zarobljenicima gradnju mosta preko rijeke Kwai za potrebe vojske. Britanski zapovjednik, pukovnik Nicholson, isprva odbija, a potom prihvaća jer u gradnji što boljeg mosta, i to prije roka, vidi mogućnost za podizanje morala i održavanje reda među ljudima te dokazivanje britanske superiornosti. U međuvremenu američki zarobljenik Shears uspijeva pobjeći, ali je prisiljen vratiti se kako bi pomogao u rušenju mosta. No Nicholson je na njega već toliko ponosan da zaboravlja na rat i spreman je spriječiti sabotažu…

Glavne uloge u ratnom spektaklu koji je dobio sedam Oscara tumače William Holden, Alec Guinness, Jack Hawkins i Sessue Hayakawa, a nagradu američke filmske akademije osvojio je za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu (Guinness), scenarij prema predlošku (nagrađen je pisac predloška Pierre Boulle jer su stvarni autori scenarija Carl Foreman i Michael Wilson bili na crnoj listi pa im je priznanje dodijeljeno tek posmrtno 1984.), za fotografiju, glazbu (iako potječe iz Prvoga svjetskog rata, zaštitni znak filma postala je poznata koračnica “Colonel Bogey March”) i montažu (Peter Taylor).

Film je sniman na atraktivnim lokacijama u Šri Lanki, a za Leana je označio prijelaz u novu fazu spektakularnih ostvarenja. Uspješno se prilagodivši holivudskim zahtjevima, Lean se ne bavi toliko ratom koliko njegovom uzaludnošću i apsurdnošću te analizom psihološkog stanja i ponašanja likova u ratnim uvjetima. Kritika militarističkog mentaliteta osobito se vidi u završnoj sceni, kada jedan od likova svjedočeći pokolju nemoćno odmahuje glavom i uzvikuje: “Ludilo! Ludilo!”

Goran Čelig