You are currently viewing Godišnjica premijere filma Misteriozni znakovi M. Nighta Shyamalana

Godišnjica premijere filma Misteriozni znakovi M. Nighta Shyamalana

Na današnji dan, 29. srpnja 2002. godine održana je newyorška premijera odličnog znanstvenofantastičnog horor-filma “Misteriozni znakovi” (Signs) M. Nighta Shyamalana.

Sjajni dječji glumački nastupi priskrbili su filmu tri nominacije za Young Artist Award, a film je postao jedan od najgledanijih naslova u 2002. Iako je u produkciju uloženo sedamdesetak milijuna dolara, M. Night Shyamalan nije rabio računalno generirane efekte, pa su čak i znakovi u polju bili djelo poljoprivrednih strojeva.

Bucks County, Pennsylvania. Velečasni Graham Hess (Mel Gibson) napustio je svećeničku službu nakon tragične smrti supruge Colleen (Patricia Kalember), stradale u prometnoj nesreći. Ne mogavši se pomiriti s gubitkom, Graham se udaljio od Boga posvećujući se svojoj djeci Morganu (Rory Culkin) i Bo (Abigail Breslin), s kojima živi na izoliranoj farmi zajedno s mlađim bratom Merrillom (Joquin Phoenix). Jednog dana Grahama zaprepaste neobični znakovi u obližnjem polju čije podrijetlo istražuje policajka Paski (Cherry Jones). I dok su slične pojave zabilježene diljem svijeta, sve je jasnije da su Zemlju posjetili izvanzemaljci. Ne znajući je li riječ o prijateljskom ili neprijateljskom činu, Graham jednoga od uljeza primijeti i na svom imanju…

Američki filmaš indijskog podrijetla M. Night Shyamalan u svojoj se dvadeset i devetoj godini 1999. od autora koji obećava pretvorio u veliku redateljsku zvijezdu. Razlog je bio izniman uspjeh horora “Šesto čulo”, koji je postao svjetski blockbuster i nominiran je za Oscara u kategorijama najbolje režije i scenarija. Shyamalan je i za “Misteriozne znakove” preuzeo kompletan redateljsko-scenaristički posao, a prema vlastitom priznanju nadahnuli su ga klasici “Invazija tjelokradica”, “Ptice” i “Noć živih mrtvaca”.

Ogolivši i zaplet i scenu, Shyamalan se usredotočio na četveročlanu obitelj na farmi suočenu s neobičnim gigantskim znakovima u obližnjem polju. Premda se film referira na brojne naslove slične tematike i ugođaja, Shyamalan je uspio realizirati uistinu originalno djelo. Najveće su mu vrijednosti majstorsko generiranje strave, izvrsno portretiranje središnjih likova i praćenje svih događaja iz njihove perspektive. Taj minimalistički, gotovo klaustrofobični pristup priči u kontrastu s nepreglednim, osunčanim poljima samotnog imanja urodio je vizualno impresivnim filmom, što je zasluga i snimateljskog rada Taka Fujimota, te atmosferične glazbe Jamesa Newtona Howarda.

U glavnoj je ulozi oskarovac Mel Gibson (Hrabro srce, serijal Smrtonosno oružje), kojemu je to jedan od najvećih uspjeha u karijeri, a partneri su mu podjednako uvjerljivi Joaquin Phoenix (Gladijator), zatim Patricia Kalember (TV serija Sestre) te dvoje darovite djece, Rory Culkin (You Can Count on Me) i Abigail Breslin (Raising Helen).

Goran Čelig