You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Vodeni svijet Kevina Reynoldsa

Godišnjica kinopremijere filma Vodeni svijet Kevina Reynoldsa

Na današnji dan, 28. srpnja 1995. godine u američkim se kinima počeo prikazivati “Vodeni svijet” (Waterworld) redatelja Kevina Reynoldsa, akcijski film koji se nije proslavio u kinodvoranama. Poslije ga je u plus dovelo danas nepostojeće videotržište, ali ta činjenica nikako ne umanjuje snažan doživljaj koji ostavlja na gledatelje, ponajprije zahvaljujući vizualno zapanjujućim scenama i prvoklasnoj glumi holivudske zvijezde Kevina Costnera.

Zemljine polarne kape potpuno su se otopile, a more je prekrilo čitavo kopno. Pomorac (eng. The Mariner, glumi ga Costner), koji plovi morskim prostranstvima na svom trimaranu, stigne do plutajućeg sela te se ponada da će moći zamijeniti zemlju, koja je postala vrijedna roba, za potrepštine bez kojih ne može. No neprijateljski raspoloženi stanovnici liše ga slobode zbog škrga i peraja na nogama, koje su neki ljudi razvili kako bi se prilagodili novim uvjetima. Baš u to vrijeme selo napadnu gusari, ali Pomorac uspije pobjeći i spasiti Helen (Jeanne Tripplehorn) i njezinu posvojenu kćer Enolu (Tina Majorino). Zajedno s njima on nastavlja potragu za mitskim kopnom, planinom Everest, nastanjenom ljudima…

Scenarij postapokaliptične priče “Vodeni svijet” desetak godina prije snimanja filma napisao je Peter Rader. David Twory i Joss Whedon (“Kuća lutaka”, “Firefly”, “Buffy”) preradili su scenarij koji je isprva zamišljen kao dječja avantura u znanstvenofantastičnu pustolovinu koja je u trenutku snimanja, sve do pojave “Titanika” nekoliko godina potom, bila najskuplji filmski projekt ikada snimljen.

Siguran u uspjeh filma, u do tada neviđeno velikom produkcijskom budžetu sudjelovao je i sam Costner, koji je uložio 22 milijuna dolara. Nekoliko godina prije toga Kevin Reynolds zajedno s Kevinom Costnerom snimio je veliki blockbuster “Robin Hood: Princ lopova” pa nije bilo razloga sumnjati u veliki uspjeh filma. No to se pokazalo prilično neutemeljenim.

Goran Čelig