You are currently viewing Godišnjica premijere filma Cujo redatelja Lewisa Teaguea

Godišnjica premijere filma Cujo redatelja Lewisa Teaguea

Na današnji dan, 10. kolovoza 1983. godine u francuskim kinima premijerno je prikazan horor-film “Cujo” američkog redatelja Lewisa Teaguea. Snimljen je prema istoimenom romanu Stephena Kinga, a govori o bjesnoći. Scenarij su napisali Don Carlos Dunaway i Barbara Turner (kao Lauren Currier), a glavne uloge tumače Dee Wallace, Daniel Hugh Kelly i Danny Pintauro.

Cujo je uistinu umiljat pas, pravi veliki anđeo, drag ljubimac dječaka Bretta Cambera (Billy Jayne). No ima jedan problem – taj bernardinac slobodno luta obližnjim šumarkom, gdje se zarazi bjesnoćom. Cujo se vrati kući, počne se čudno ponašati i nakon nekog vremena na ustima mu se pojavljuje pjena… I tada počinje akcija. Osamdesetak kilograma težak i zaražen bjesnoćom, Cujo je nezaustavljiv. Osim što ubije Brettova oca Joea Cambera (Ed Lauter), vlasnika benzinske pumpe, napada i putnike namjernike. Na pumpu najprije dolazi Donna Trenton (Dee Wallace) s petogodišnjim sinčićem Tadom (Danny Pintauro), ali umjesto goriva dobiju tek poštenu dozu straha. Zatvore se u automobil koji bez benzina ne može krenuti i na vrućem suncu strepe od zastrašujućeg bernardinca koji juriša na vozilo…

Taj film djelo je malo poznatog redatelja Lewisa Teaguea, koji nas uspijeva natjerati da poskočimo svaki put kad Cujo šapama udari u staklo. Iako nije dobio pozitivne kritike u vrijeme prikazivanja, poslije je stekao vjernu publiku i smatra se jednom od boljih ekranizacija Kingovih književnih uradaka.

Goran Čelig