You are currently viewing Godišnjica premijere filma Mećava Antuna Vrdoljaka

Godišnjica premijere filma Mećava Antuna Vrdoljaka

Na današnji dan, 6. srpnja 1977. godine održana je premijera domaćeg filma “Mećava”, koji je prema vlastitom scenariju režirao Antun Vrdoljak (a predložak je napisao književnik Pero Budak).

Ličko selo između dva rata. Jole (Slobodan Perović) rezignirani je povratnik iz Amerike kojem se svijet srušio nakon nesretne pogibije sina. Kćer Mašu (Vera Zima) još dok je bila dijete obećao je udati za Ivana, sina susjeda Marka, koji je s ocem već sedam godina u Americi i obojica dobro zarađuju. Jedne večeri u Jolinu kuću bane mladi Perelja (Vinko Kraljević) i zaljubi se u Mašu. Jole ne želi izgubiti priliku za stabiliziranje obitelji pa zabranjuje Maši da se viđa sa siromašnim mladićem, ali uzalud. Ivan se vraća iz Amerike, a Maša se ne usudi priznati ocu da je trudna…

Jedan od najplodnijih i najuglednijih hrvatskih redatelja sedamdestih i osamdesetih godina Antun Vrdoljak u svojim je filmovima i serijama rado posezao za djelima uglednih hrvatskih književnika ekraniziravši Krležine “Glembajeve”, Marinkovićeva “Kiklopa” i Raosove “Prosjake i sinove”. Njegova “Mećava” snimljena je prema drami Pere Budaka i iako ne spada u vrh Vrdoljakova opusa, svjedoči o redatelju snažnoga rukopisa, vještoga u smještanju radnje u lokalni kolorit i nenadmašnog u radu s glumcima, koji su i ovom prilikom ostvarili vrhunske uloge.

U glavnim se ulogama pojavljuju Fabijan Šovagović, Milka Podrug-Kokotović, Slobodan Perović i Vera Zima, po drugi put na filmu (prvi put film “Kuća” Bogdana Žižića iz 1975. godine).

Goran Čelig