You are currently viewing Godišnjica premijere filma Lutalice slavnog redatelja Philipa Kaufmana

Godišnjica premijere filma Lutalice slavnog redatelja Philipa Kaufmana

Na današnji dan, 4. srpnja 1979. godine održana je američko-britanska premijera filma “Lutalice” (The Wanderers) slavnog redatelja Philipa Kaufmana (The Right Stuff).

“Lutalice” su sasvim solidan film koji donosi priču o odrastanju na ulicama Bronxa šezdesetih godina. Duhovito ispričana priča o prvim ljubavima i uličnim tučnjavama, izvrsna glazba, kompleksni likovi, dobra režija… Jedini je problem što su svu slavu ipak pobrali “Ratnici podzemlja” (The Warriors) Waltera Hilla, koji su izašli iste godine, ali nešto prije Kaufmanova uratka.

Grupica mladića talijanskog podrijetla u Bronxu okupljena je u bandi pod nazivom The Wanderers. Zaokupljeni su dokazivanjem i stalnim sukobima s ostalim bandama, sitnim nestašlucima i stjecanjem prvih seksualnih iskustava. Richie (Ken Wahl) i Joey (John Friedrich) predvode tu skupinu, koja samo pokušava izbjeći odgovornost, zabaviti se i prevladati brižljivo prikrivene nesigurnosti i strahove. Richie je u vezi, ali upušta se u avanturu s novom djevojkom (Karen Allen), ne znajući da mu je prva djevojka trudna. Sve će se bande u konačnici udružiti kako bi se suprotstavile najgorima, Ducky Boysima…

Film nema klasičnu konkretnu radnju nego općenito dočarava svakodnevne doživljaje u životima mladih, ali u pozadini daje naslutiti i neke dublje probleme, poput njihovih strahova, nada i prvih preuzimanja odgovornosti.

Goran Čelig