You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Ludi dani Nikole Babića

Godišnjica kinopremijere filma Ludi dani Nikole Babića

Na današnji dan, 8. srpnja 1977. godine u jugoslavenskim se kinima počeo prikazivati domaći film “Ludi dani” Nikole Babića, autora vrlo uspješnih dokumentaraca kao što su “Vox populi”, “Šije”, “Bino, oko galebovo” i “Jači od mora”.

Babić je najprije snimio srednjometražni film “Ludi dani”, koji potom pretvara u dugometražni igrani film o tada vrlo aktualnoj temi – radnicima na privremenom radu u inozemstvu, gastarbajterima. Radnja se događa u malom selu u Dalmatinskoj zagori iz kojega zbog loše ekonomske situacije odlaze mladi ljudi na rad u Njemačku dok ih obitelji čekaju u domovini…

Praznici su. U malo zabito selo negdje u Dalmatinskoj zagori kući na odmor stižu gastarbajteri. Puni njemačkih maraka, sjede u lokalnoj kavani, piju, kartaju i razmeću se novcem. Najrazmetljiviji, Jure (Zvonko Lepetić), uzor je mlađima jer ga smatraju vrlo uspješnim s obzirom na to da ima veliku kuću, novi auto, traktor te se lijepo odijeva. Negdje iz prikrajka promatra ih Klempo (Spaso Papac), jedini gastarbajter kojeg selo smatra siromašnim i neuspješnim jer nije sagradio kuću niti ima auto te je stoga česti izvor poruge. Naživciran lošim kartama, Jure izvrijeđa Klempu rekavši mu da je jado i goljo, na što Klempo predloži okladu u kojoj će se vidjeti tko ima više novca. Tko izgubi okladu, mora onom drugom dati sve te se još svući do gola i takav trčati kroz cijelo mjesto…

U ulozi gizdavog i bahatog bogatog Jure imamo priliku gledati izvrsnog Zvonka Lepetića, koji je za tu rolu nagrađen Srebrnom arenom na Pulskom festivalu, a Nikola Babić dobio je nagradu filmske kritike za režiju. Osim Lepetića, odličnu je ulogu ostvario Ilija Ivezić, također u ulozi gastarbajtera, a Klempu je glumio naturščik Spaso Papac. Prvi se put na filmu pojavila Perica Martinović u ulozi konobarice.

Snimljeni u autentičnom ambijentu (snimatelj Andrija Pivčević surađivao je s Babićem i u filmu “Medeni mjesec” iz 1983.), “Ludi dani” u pojedinim sekvencijama približavaju se dokumentarističkom izričaju, a dramaturška je okosnica kritika taštine koju potiče mala sredina.

Goran Čelig