You are currently viewing Godišnjica premijere filma M*A*S*H Roberta Altmana

Godišnjica premijere filma M*A*S*H Roberta Altmana

Na današnji dan, 25. siječnja 1970. godine u New Yorku održana je premijera legendarnog fima “M*A*S*H” slavnog Roberta Altmana.

Američka terenska vojna bolnica (M.A.S.H.) negdje u Koreji 1970. godine tijekom rata u toj državi. Među osobljem bolnice su i kirurzi Hawkeye Pierce, Trapper John McIntyre i Duke Forrest, koji svaki slobodni trenutak iskorištavaju za izvođenje kojekakvih psina, osvajanja kolegica, među kojima je i bojnica Margaret Hot Lips Houlihan, te zabavljanje s njima, opijanje i nepoštovanje discipline… Da bi lakše podnijeli ratnu svakodnevicu, traume i tragedije s kojima se svakodnevno suočavaju, često izbjegavaju izvršavanja zapovijedi te se izruguju ne osobito bistrom bojniku Franku Burnsu. No oni su i vrhunski kirurzi koji pacijentima pristupaju s mnogo razumijevanja za njihove tegobe.

Humorna ratna drama temeljena na romanu Richarda Hookera te nagrađena Zlatnom palmom i Oscarom za najbolji adaptirani scenarij jedan je od najpopularnijih ratnih filmova svih vremena te djelo kojim je Robert Altman zakoračio u najvažnije desetljeće svoga stvaralaštva. Film vješto komponirane epizodne strukture sniman je u vrijeme dok je rat u Vijetnamu bio na vrhuncu, zbog čega je antiratni i humani angažman prilično izražen, a obilježavaju ga izuzetno razigrana režija, obilje anarhoidnog i altruističnog humora, ritmičan snimateljski rad, funkcionalna glazbena podloga te iznimno raspoloženi nastupi glumaca koji su se upravo zahvaljujući tom filmu prometnuli u zvijezde. U osnovi je dakako sukob humanog pristupa ratu i krutih vojničkih načela, pri čemu se film inventivno i inteligentno izruguje vojsci i američkom militarističkom duhu.

Glume Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt, Sally Kellerman, Robert Duvall, Roger Bowen, René Auberjonois i drugi.

Goran Čelig