You are currently viewing Godišnjica premijere filma Malteški sokol Johna Hustona

Godišnjica premijere filma Malteški sokol Johna Hustona

Na današnji dan, 3. listopada 1941. godine u New Yorku premijerno je prikazan jedan od prvih i svakako jedan od najčuvenijih noir-filmova ikad snimljenih, “Malteški sokol” (The Maltese Falcon) slavnog Johna Hustona.

Grubi Sam Spade cinični je privatni detektiv iz San Francisca koji detektivsku agenciju Spade & Archer vodi s partnerom Milesom Archerom. Kad jednog dana u agenciju uđe djevojka Ruth Wonderly, koja ih želi angažirati u traganju za nestalom sestrom, Spade i Archer smjesta posumnjaju u njezinu priču. Unatoč tomu, odluče prihvatiti posao, zadovoljni što gospođica Wonderly plaća gotovinom. No kad Archer uskoro bude ubijen, Spade će shvatiti da se upleo u vrlo opasan posao…

Godine 1942. nominirana za Oscara u kategorijama najboljeg filma, sporedne muške uloge (debitant Sydney Greenstreet) i scenarija, na istoimenom romanu Dashiella Hammetta temeljena noirovska drama scenarista i redatelja Johna Hustona antologijsko je djelo prijelomno na mnogo razina. Osim što je riječ o Hustonovu redateljskom prvijencu, posrijedi je i film koji se drži temeljnim ostvarenjem film noira, ujedno i jednim od najuspjelijih detektivskih filmova svih vremena, a sjajnim tumačenjem glavne uloge Sama Spadea Humphrey Bogart probio se u vrh tadašnjih holivudskih zvijezda.

Raspoložen je bio i ostatak glumačkog ansambla – Mary Astor, Gladys George, Peter Lorre, Barton MacLane, Lee Patrick, spomenuti Greenstreet i drugi, pa ne čudi da je “Malteški sokol” bio jedan od prvih 25 filmova koje je američka Kongresna knjižnica odabrala za uvrštenje u Nacionalni filmski registar zbog kulturnog, povijesnog ili estetskog značenja. Štoviše, smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena i redovito ga navode u raznim antologijama i anketama.

Goran Čelig