You are currently viewing Godišnjica premijere filma Ulice zla Martina Scorsesea

Godišnjica premijere filma Ulice zla Martina Scorsesea

Na današnji dan, 2. listopada navršilo se točno 50 godina od prvog prikazivanja kultnog filma Martina Scorsesea, čuvenih “Ulica zla” (Mean Streets). Dogodilo se to 1973. na njujorškom filmskom festivalu, a riječ je o djelu u kojem je slavni redatelj ostvario prvu suradnju s Robertom De Nirom, koji će odmah postati njegovim stalnim suradnikom i zaštitnim znakom budućih projekata.

Mladi njujorški Talijani okupljaju se u Tonyjevu baru u Maloj Italiji. Dobroćudni Charlie Cappa (Harvey Keitel) u neprilici je jer je zaljubljen u Teresu (Amy Robinson), bolesnu od epilepsije, a njezin rođak te njegov najbolji prijatelj John Civello (Robert De Niro) stalno upada u nevolje zbog nasilnog temperamenta, koji zna poprimiti i psihotičnu crtu…

Film kojim je započeo redateljev proboj, njegov ukupno treći, odlikuje se iznimnom montažnom i mizanscenskom dojmljivošću te snažnim ozračjem fatalizma postignutim naturalističkim scenama verbalnog i fizičkog nasilja. Uz pokretnu kameru, neskladne montažne strukture i glumu De Nira i Keitela, osobito je efektna i uporaba kratkih i dugih kadrova, a narativnom bogatstvu i slojevitosti likova znatno pridonosi i fotografija koja stvara dojam voajerskog prikaza tajnovita njujorškog polusvijeta.

Onodobna kritika izvrsno je primila film (za razliku od publike), a unatoč ugledu idućih redateljevih ostvarenja, reputacija mu nije umanjena ni u kasnijem razdoblju, dijelom zbog impresivna modernističkog stila te propitivanja žanrovskih struktura, a dijelom i zbog ideološke zanimljivosti.

Goran Čelig