You are currently viewing Godišnjica kinopremijere komedije Kad je Harry sreo Sally redatelja Roba Reinera

Godišnjica kinopremijere komedije Kad je Harry sreo Sally redatelja Roba Reinera

Na današnji dan, 12. srpnja 1989. godine u američkim se kinima počela prikazivati izuzetno popularna komedija “Kad je Harry sreo Sally” (When Harry Met Sally…) koju je napisala poznata njujorška novinarka Nora Ephron, a sjajno režirao Rob Reiner (Ostani uz mene, Misery, Nekoliko dobrih ljudi, Američki predsjednik, Duhovi Mississippija…).

Kritičari su se složili da je to brbljava komedija u duhu komedija Woodyja Allena, a neki su dodali i da je bolja od mnogih Allenovih komedija.

Harry (Billy Crystal) i Sally (Meg Ryan) upoznali su se 1977. na čikaškom sveučilištu, nakon što su diplomirali. Kako je Sally putovala u New York, gdje će se zaposliti, kao i on, povezla ga je svojim automobilom. On želi raditi kao savjetnik specijaliziran za politička pitanja, a ona će biti novinarka. Cijelim putem raspravljaju samo o jednoj temi: mogu li muškarac i žena biti prijatelji koji nikad neće pomisliti na spolni odnos jedno s drugim. U New Yorku se pozdrave i ponovno se sretnu nakon pet godina na njujorškom aerodromu. Ona je u vezi s njegovim poznanikom, a on se namjerava oženiti. Ona radi kao novinarka, on je politički savjetnik. Za vrijeme leta opet razgovaraju samo o načelnim pitanjima koja se tiču muško-ženskih odnosa… Ponovno se sretnu za pet godina. Nju je napustio dečko, a njegova žena želi rastavu. Sad će se početi češće sastajati jer shvate da imaju mnogo toga zajedničkog i da su zapravo već prijatelji. Hoće li se prijateljstvo pretvoriti u ljubav ili će ostati samo prijateljstvo?

Goran Čelig