You are currently viewing Godišnjica premijere filma Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške Guya Ritchieja

Godišnjica premijere filma Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške Guya Ritchieja

Na današnji dan, 23. kolovoza 1998. godine na filmskom festivalu u Edinburghu premijerno se prikazao kultni dugometražni debi Guya Ritchieja “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške” (Lock, Stock and Two Smoking Barrels).

Eddie, Tom, Bacon i Soap uključuju se u najveću kartašku igru u životu. Iako su sa sobom uzeli sve što imaju, naposljetku završe s dugom koji bi ih mogao koštati više od novca. Sada moraju uložiti sve moguće vrijeme kako bi dobili novac, platili dug i ostali živi…

Debitant Guy Richie ujedno je i scenarist tog filma, a prije bavljenja filmom pretežno je radio TV reklame. Fraza iz originalnog naslova koja glasi “Lock, Stock and Barrels” zapravo označava cjelokupnost, sve živo. Film se služi naracijom, a soundtruck je prepun rock ‘n’ rolla.

“Da je Groucho bio za rezanje prstiju, film bi se doimao kao čista mješavina Tarantina i braće Marx”, rekao je jedan kritičar. Sam redatelj pak tvrdi da je najviše bio inspiriran britanskim gangsterskim klasikom “Crni petak za gangstere”, što je najprepoznatljivije po specifičnom cokney-naglasku.

Uloge u tom crnohumornom klasiku tumače Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran, Jason Statham, Steven Mackintosh, Vinnie Jones, Stephen Marcus, Sting i drugi.

Goran Čelig