You are currently viewing Godišnjica premijere komedije Senzacionalna vijest Woodyja Allena

Godišnjica premijere komedije Senzacionalna vijest Woodyja Allena

Na današnji dan, 26. srpnja 2006. godine na MoMA festivalu u New Yorku premijerno je prikazana sjajna komedija “Senzacionalna vijest” (Scoop) redatelja Woodyja Allena, koja će se u ostatku svijeta početi prikazivati tek od rujna te godine.

Nakon nekoliko Allenovih filmova snimljenih početkom novog milenija koji su u Americi dobili prilično slabe kritike Woody odlazi u Europu, gdje nastavlja snimati filmove. Uzeo je prekrasnu Scarlett Johansson za novu muzu i s njom u Londonu najprije snimio “Završni udarac”, a onda i “Scoop”. “Završni udarac” (2005.) postigao je velik uspjeh. U Londonu je također snimio “Cassandrin san” (2007.), a sa Scarlett će i godinu poslije snimiti još jedan film, odlični “Vicky Christina Barcelona”.

Londonskog novinara Joea Strombela (Ian McShane) pamte kolege kao čovjeka koji je bio uvijek brži od drugih u pronalaženju senzacionalnih vijesti. Na drugom svijetu sretne mrtvu tajnicu bogatog lordovskog sina Petera Lymana (Hugh Jackman). Nju je njezin poslodavac otrovao kad je otkrila da je on serijski ubojica koji ubija prostitutke i kraj leša ostavlja tarot-karte. U novinama je bio prozvan “Tarot-ubojica”. Joe bi dao tko zna što da je sad živ i da Lymana može raskrinkati u senzacionalnoj reportaži… U Londonu se istodobno odmara američka studentica Sondra Pransky (S. Johansson), koja piše za školske novine. Sondra posjeti mađioničarsku priredbu Amerikanca Sida Watermana (W. Allen). Kad je on na pozornici zatvori u čarobni ormar kako bi “nestala”, njoj se u tom ormaru ukaže duh Joea Strombela. Čim mu kaže da je novinarka, on joj ispriča istinu o Lymanu očekujući da će ona slučaj istražiti i napisati članak. Jedina osoba kojoj to Sondra može ispričati i od nje tražiti pomoć jest Sid. Preko zajedničkih poznanika Sondra uredi da ih Lymanov otac, poznati lord, pozove na prijam. Tu upoznaju zgodnog i šarmantnog Petera, kojem se Sondra na prvi pogled svidi…

Goran Čelig