You are currently viewing Godišnjica premijere filma Let iznad kukavičjeg gnijezda Miloša Formana

Godišnjica premijere filma Let iznad kukavičjeg gnijezda Miloša Formana

“Let iznad kukavičjeg gnijezda” (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) glasoviti je film Miloša Formana koji se počeo prikazivati 19. studenoga 1975. godine, s Jackom Nicholsonom i Louise Fletcher u glavnim ulogama.

Film je adaptacija istoimenoga romana Kena Keseyja. To je prvi film koji je osvojio svih pet najvažnijih Oscara (najbolji film, glavni glumac, glavna glumica, redatelj, scenarij). Danas se smatra jednim od najboljih američkih filmova te je postavljen na 33. mjesto najboljih filmova svih vremena Američkog filmskog instituta; sestra Ratched postavljena je na peto mjesto najvećih filmskih negativaca, a film se konstantno nalazi među deset najboljih na IMDb-u.

Ken Kesey, ponešto bizaran, ali izuzetno nadaren, istoimeni roman napisao je nakon rada u jednoj oregonskoj bolnici za mentalno oboljele. Govorilo se da je njegov živopisan i intrigantan stil posljedica popriličnog uživanja LSD-a i pejotla. Psihodeličnost i otkvačenost nisu se izgubili ni prilikom stvaranja scenarija. Ogorčen vlastitom glupošću koja ga je navela da filmska prava proda za samo pet tisuća dolara, Ken Kesey sudski je zahtijevao od obitelji Kirka Douglasa, koji je otkupio prava na film nadajući se da će nakon kazališta odglumiti McMurphyja i na filmskome platnu, gotovinsku sedmeroznamenkastu nadoplatu, a zatim se povukao na svoju oregonsku farmu i nastavio meditirati. Sigurno mu je pozlilo kad je pročitao da je 1976. “Let iznad kukavičjeg gnijezda” zaradio 120 milijuna dolara i bio najuspješniji film godine.

Kesey nikad nije gledao film. Njegova supruga Faye Kesey objasnila je: “Bilo je zakonskih nesuglasica oko zarade filma, tijekom čega smo se upoznali s užasnim odvjetnikom, koji je doista bio odvratan. Jednom je pobjesnio i izderao se na Kena, ‘Kada ovaj film izađe, ti ćeš biti prvi u redu da ga vidiš.’ Ken mu je uzvratio da ga nikad neće gledati. I to je bilo tô.”

Unatoč tome, Faye je rekla da je njezinu suprugu bilo drago što je film snimljen. Time je “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” odletio u nebeske visove slave, priznanja i uspjeha.

Mario Šenica