You are currently viewing Godišnjica premijere filma Plavi čelik redateljice Kathryn Bigelow

Godišnjica premijere filma Plavi čelik redateljice Kathryn Bigelow

Na današnji dan, 26. siječnja 1990. godine na filmskom festivalu Sundance premijerno je prikazan kultni film “Plavi čelik” (Blue Steel). U tom akcijskom trileru Jamie Lee Curtis glumi Megan Turner, mladu policajku koja se zaljubljuje u savršenog muškarca i prekasno shvaća da ima posla sa psihopatom i ubojicom.

Megan Turner upravo je završila školovanje na policijskoj akademiji i prisegla. Njezina okolina, uključujući i patrijarhalnog oca, ne gleda s naklonošću to “neženstveno” zvanje, no podršku joj pruža najbolja prijateljica Tracy. Jedne noći na službi Megan je prisiljena u samoobrani ubiti pljačkaša trgovine, ali jedan od kupaca ukrade pljačkašev pištolj pa na Megan padne sumnja da je možda u panici ubila nenaoružana čovjeka. Ubrzo se ispostavi da je kupac koji je ukrao pištolj, a riječ je brokeru Eugeneu Huntu, fasciniran ubijanjem iz revolvera. Mlada i privlačna policajka duboko ga je impresionirala pucanjem u pljačkaša. Stoga pronađe način da se s njom upozna i navede ju da se zaljubi u njega, ali vrlo brzo njoj će postati jasno s kim ima posla…

“Plavi čelik” treći je cjelovečernji film najprestižnije američke sineastice s prijelaza osamdesetih u devedesete godine Kathryn Bigelow. Bigelow je bila prva američka redateljica koja se sustavno bavila “muškim” kriminalističko-akcijskim žanrovima zasjenjujući u to vrijeme većinu svojih (muških) kolega. Vrhunac te njezine orijentacije bio je glasoviti surferski triler “Pakleni val” (1991.), a 1995. dosegnula je vrh svog ukupnog opusa egzistencijalističkim znanstvenofantastičnim trilerom “Čudni dani”.

Bigelow je uvijek bila autorica njegovana vizualnog stila, što do izražaja dolazi i u “Plavom čeliku”, čije se čiste, često izvanredno simetrične kompozicije kadra nerijetko doimaju gotovo poput slikarskih platna. Uz izvanredan vizualni stil, valja istaknuti sjajan nastup J. L. Curtis.

Goran Čelig