You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Henry i June slavnog Philipa Kaufmana

Godišnjica kinopremijere filma Henry i June slavnog Philipa Kaufmana

Na današnji dan, 28. rujna 1990. godine premijerom u švedskim kinima s prikazivanjem započinje čuveni film “Henry i June” (Henry & June), koji potpisuje slavni Philip Kaufman. U ostatku svijeta počeo se prikazivati tjedan poslije.

Drama “Henry i June” snimljena je prema dnevniku poznate pariške spisateljice Anaïs Nin i prikazuje ljubavni trokut tridesetih godina prošloga stoljeća između Nin (Maria de Medeiros), pisca Henryja Millera (Fred Ward) i njegove žene June (Uma Thurman). Bio je nominiran za Oscara za najbolji film.

Drski američki pisac Henry Miller boravi u Parizu na vrhuncu boemskog imigrantskog vala iz Amerike te upoznaje Anaïs Nin, francusku spisateljicu koja pokušava završiti prvu knjigu o slavnom romanopiscu D. H. Lawrenceu. Nin je seksualna pustolovka u potrazi za zadovoljstvom koje joj simpatičan, ali blag suprug Hugo (Richard E. Grant) ne može pružiti. Privlačnost koju u početku osjeti prema sumornom, ali seksualno potentnom piscu vodi do zaljubljenosti u Millerovu zagonetnu i iznimno lijepu suprugu June. Ona je američka glumica koja u Pariz dolazi posjetiti muža te oboje ljubavnika ostavlja nezadovoljenima i neispunjenima. No njezina seksualna prisutnost u Nin budi žudnju koja joj pomaže da shvati i prihvati vlastitu seksualnost. Kad June napusti Pariz, Nin se upušta u strastvenu vezu s Millerom i drugim ljubavnicima da bi zadovoljila novu glad za seksom…

Goran Čelig