You are currently viewing Godišnjica premijere filma Jackie Brown uglednog filmaša Quentina Tarantina

Godišnjica premijere filma Jackie Brown uglednog filmaša Quentina Tarantina

Na današnji dan, 8. prosinca 1997. godine u New Yorku premijerno je prikazan treći film Quentina Tarantina, “Jackie Brown”, nastao iz pera slavnog američkog pisca krimića Elmora Leonarda.

Tamnoputa Jackie Brown (Pam Grier), stjuardesa u maloj meksičkoj zrakoplovnoj tvrtki, za krijumčara oružja Ordella Robbieja (Samuel L. Jackson) povremeno obavlja poslove kurira. Nakon što na carini upadne u zamku koju su joj namjestili agenti Ray Nicolette (Michael Keaton) i Mark Dargus (Michael Bowen) – a obojica se u istim ulogama pojavljuju i u filmu “Daleko od očiju” Stevena Soderbergha, također snimljenog po djelu spomenutog Leonarda – Jackie dospije u zatvor te joj Ray ponudi da u zamjenu za slobodu svjedoči protiv Ordella. Znajući da Ordell sve svoje suradnike koji padnu u ruke zakona ubrzo ušutka po kratkom postupku, Jackie nije nimalo oduševljena kad ugleda profesionalnog lovca na ucjene Maxa Cherryja (Robert Forster). Cherry je u osnovi dobrodušan čovjek koji razmišlja o povlačenju iz posla i koji se na prvi pogled zaljubi u atraktivnu stjuardesu. Ordell odluči poštedjeti Jackie te uz njezinu pomoć u Ameriku prošvercati pola milijuna dolara. No tog se plijena odluče domoći i Ordellova djevojka Melanie Ralston (Bridget Fonda) i njegov pomoćnik Louis Gara (Robert De Niro), koji je također nedavno izašao iz zatvora…

Nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca (R. Forster) i za Zlatni globus u kategorijama najuspjelije glavne ženske uloge (P. Grier) te sporedne muške, za koju je Samuel L. Jackson na festivalu u Berlinu ovjenčan Srebrnim medvjedom, izvrstan triler Quentina Tarantina iznimno je uspjela adaptacija bestselera “Rum Punch” slavnog Elmorea Leonarda.

U naslovnoj ulozi nastupa zvijezda blaxploatation-filmova Pam Grier, a uz Samuela L. Jacksona partneri su joj Robert Forster i oskarovac Robert De Niro. Filmsku fotografiju potpisuje također oskarovac Guillermo Novarro. U filmu također glume Bridget Fonda, Michael Keaton, Michael Bowen, Chris Tucker i Lisa Gay Hamilton. Scenarij potpisuje Quentin Tarantino.

Goran Čelig