You are currently viewing Godišnjica premijere filma Goli pištolj redatelja Davida Zuckera

Godišnjica premijere filma Goli pištolj redatelja Davida Zuckera

“Goli pištolj” (The Naked Gun: From the Files of Police Squad!) prvi je u serijalu od tri filma koji se temelje na popularnoj TV seriji “Policijski odred”. Premijerno je prikazan na današnji dan, 2. prosinca 1988. godine. U filmu glume Leslie Nielsen, Priscilla Presley, George Kennedy i O. J. Simpson. Serijal prati avanture Nielsenova lika, poručnika Franka Drebina, i njegovu borbu protiv zločinaca.

Frank Drebin odlučan je, ali i šeprtljav detektiv koji ima dvadeset četiri sata da spriječi atentat na kraljicu Elizabetu II. i vrati ugled Nordbergu, kolegi policajcu kojeg sumnjiče da surađuje s mafijom. Slijedeći tragove Frank upoznaje Jane, pomoćnicu Vincenta Ludwiga, koji vodi krijumčarenje heroinom i koji planira izvršiti atentat na kraljicu. Iako se zaljubljuje u Jane, Frank ne zna smije li joj vjerovati…

“Goli pištolj” snimljen je, rekli smo u uvodu, 1988. godine, a zbog pozitivnih reakcija publike nakon njegova izlaska uslijedio je pravi val filmskih parodija. Film je dobro prošao i kod kritike, kao i nastavci koji su dolazili. Kreativni je tim spomenute serije “Policijski odred” i filmova “Goli pištolj” isti: Jerry i David Zucker, Jim Abrahams i Pat Proft.

Goran Čelig