You are currently viewing Godišnjica premijere filma Seksualno saznanje Mikea Nicholsa

Godišnjica premijere filma Seksualno saznanje Mikea Nicholsa

Na današnji je dan, 30. lipnja 1971. godine održana američka premijera kultnog filma “Seksualno saznanje” (Carnal Knowledge) slavnog redatelja Mikea Nicholsa.

Nakon “Diplomca” Nichols se predstavio još jednim provokativnim i kontroverznim filmom o vezama i seksualnosti, a iako “Seksualno saznanje”, kako je “Carnal Knowledge” preveden kod nas, nikada nije uspio dostići status njegova možda najpoznatijeg filma, svejedno je intrigantno djelo u kojem pratimo sudbinu dvojice najboljih prijatelja od kraja četrdesetih do početka sedamdesetih godina, otprilike četvrt stoljeća.

Sandy (Art Garfunkel) i Jonathan (Jack Nicholson) cimeri su na sveučilištu. Mladići su to koji ne mogu biti različitiji. Dočim je Sandy nježan, sramežljiv, povučen i ne pretjerano iskusan sa ženama, Jonathan je sirovi, egoistični, šovinistički mačo-agresivac. Dočim Sandy idolizira žene, Jonathan ih objektivizira i jedini mu je cilj u životu skupiti što veći broj recki na buzdovanu, a iako imaju posve različit pogled na žene, veze i seks, zajedničko im je što nijedan od njih ne može ili ne želi ostvariti dulju kvalitetnu vezu.

Nichols je “Carnal Knowledge” snimio po scenariju poznatog američkog karikaturista, crtača stripova i satiričara Julesa Feiffera, koji je priču o prijateljstvu dvojice podijelo na tri poglavlja. Nakon što Sandyja i Jonathana u prvom dijelu upoznajemo kao studente, u drugom dijelu oni su ljudi u tridesetim godinama, a u završnom činu već sredovječni muškarci od nekih 45 godina koji se i dalje bakću s istim problemima i nisu se previše promijenili od studentskih dana. U početku njih dvojica redovito diskutiraju o ženama i komentiraju ih (glavna uzrečica kojom opisuju da im je neka privlačna glasi “Ne bih je izbacio iz kreveta!”) te vrlo brzo shvaćamo koliko su različiti i po tom pitanju. Sandy želi djevojku s kojom će se povezati na intelektualnoj razini i mašta o ozbiljnoj dugotrajnoj vezi, a Jonathana zanimaju samo njezini fizički atributi i usputni seks.

Kako će sa svojim stavovima, razmišljanjima i pogledom na žene prolaziti, doznat ćemo u različitim fazama njihova života, a iako bi se “Carnal Knowledge” možda najbolje moglo opisati kao humornu dramu, nije to film koji ide na jeftine štosove. Bila je to jedna od prvih većih uloga tada iznimno perspektivnog glumca u usponu Jacka Nicholsona, koji zaista nosi cijelu priču, a u epizodnim ulogama pojavljuju se neki tadašnji pravi seks-simboli poput Ann-Margaret Olsson, Candice Bergen ili Rite Moreno.

Stilski i tematski bio je to prilično neobičan i netipičan film koji je polarizirao i publiku i kritiku te koji na satiričan, možda pojednostavnjen način prikazuje što muškarci očekuju od života, veza i žena.

Goran Čelig