You are currently viewing Godišnjica premijere filma E. T. izvanzemaljac redatelja Stevena Spielberga

Godišnjica premijere filma E. T. izvanzemaljac redatelja Stevena Spielberga

Na današnji dan, 26. svibnja 1982. godine na međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu prvi put javno je prikazan legendarni “E. T. izvanzemaljac” (E. T. the Extra-Terrestrial) Stevena Spielberga.

Tijekom posjeta planetu Zemlji, prilikom kojega u kalifornijskoj šumi prikupljaju uzorke biljaka, nekoliko izvanzemaljskih botaničara otkrivaju vladini agenti, pred kojima izvanzemaljci pobjegnu u svemirski brod i njime napuste Zemlju. No jedan mali izvanzemaljac bude zaboravljen te se na nepoznatom planetu nađe posve sam i daleko od doma. Istodobno, u tipičnoj američkoj kući u predgrađu Los Angelesa živi 10-godišnji dječak Elliott, mlađi brat starijeg Michaela, kojeg on zajedno s prijateljima iskorištava kao slugu, primjerice za donošenje pizze.

Kad ode po pizzu, Elliot ugleda izgubljenog izvanzemaljca, što mu brat, majka Mary i mlađa sestra Gertie poslije ne povjeruju. Stoga on, da bi privukao izvanzemaljca, počne ostavljati bombone u šumi, sve dok nakon početnog obostranog straha s njim ne ostvari prvi kontakt. Shvativši da je izvanzemaljac vrlo osjetljivo biće kojem treba pomoć, Elliott ga prihvati kao prijatelja, sakrije u svom domu, nazove E. T. te uskoro upozna s Michaelom i Gertie. Dok oni upoznaju E. T.-ja i zajedno s njim otkrivaju razne nove stvari, vladini agenti predvođeni odlučnim Keysom i dalje provode opsežnu potragu za izvanzemaljcem…

Godine 1983. od devet nominacija za Oscara, uključujući one za najbolji film, redatelja i izvorni scenarij, nagrađen onim za najuspjeliju izvornu glazbu peterostrukog oskarovca Johna Williamsa (Ralje, Ratovi zvijezda IV: Nova nada, Otimači izgubljenog kovčega, Schindlerova lista), koji je osvojio i nagradu BAFTA, te još trima Oscarima u tehničkim kategorijama, kao i Zlatnim globusima za najbolji film i također najuspjeliju glazbu, glasoviti obiteljski pustolovni SF redatelja Stevena Spielberga jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih znanstvenofantastičnih filmova svih vremena.

Tipičan spielbergovski obiteljski film izuzetno uspješno spaja fantastičnu pustolovinu primarno namijenjenu dječjoj publici s nostalgičnim te dijelom tjeskobnim, pa i melodramskim elementima ponajprije namijenjenima odraslima. Autor idealizira obitelj i obiteljski život u američkim predgrađima te s osloncem na snažno emocionalno angažiranje gledatelja i njihovo vezivanje za likove i njihove sudbine afirmira tradicionalne obiteljske vrijednosti. Koncept filma, kao i brojni detalji utemeljeni su na redateljevu djetinjstvu. E. T. tako je metaforički odjek izmišljenog prijatelja kojeg je Spielberg kao klinac kreirao nakon razvoda roditelja, kad ga je mučio osjećaj osamljenosti nakon što je otac napustio obitelj, a tu je i motiv čitanja Petra Pana kao jedne od autoru najdražih priča. U cjelini, riječ je o svevremenskoj priči o prijateljstvu te vrijednostima ljubavi i dobrote. Neki su lik E. T.-ja interpretirali kao metaforu Isusa, osobito u detalju s njegovim užarenim srcem koje se podudara s nekim prikazima Krista, te s motivima iscjeljenja i uskrsnuća, kao i uznesenja na nebo, a u detalju njegova i Elliottova dodirivanja prstima povlačila se paralela sa znamenitom Michelangelovom slikom Stvaranje Adama.

Film je zaradom od 435 milijuna dolara, što bi uključujući inflaciju danas približno odgovaralo sumi od milijardu i dvjesto milijuna, na tronu najgledanijih filmova svih vremena zamijenio dotadašnjeg laureata “Ratove zvijezda”.

Goran Čelig